Εθνικά θέματα

Κυπριακό: Παρέμβαση με νέα επίσκεψη Νούλαντ στην Κύπρο

Η υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για ευρωπαϊκές και ευρωασιατικές υποθέσεις Βικτώρια Νούλαντ επισκέπτεται την Κύπρο στις 14 Οκτωβρίου «για συναντήσεις με επίσημους της Κυπριακής Δημοκρατίας για να συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα,» αναφέρει ανακοίνωση του State Department.

«Θα συναντηθεί επίσης με τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων και τον Ειδικό Σύμβουλο των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για να μεταφέρει τη συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ για μία ακριβοδίκαιη και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, μέσω της διαδικασίας υπό τη διευκόλυνση της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ».

Η επίσκεψη της κας Νούλαντ εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών των ΗΠΑ να συμβάλλουν σε λύση του Κυπριακού πριν από τη λήξη της θητείας Ομπάμα και της αλλαγής φρουράς στην ηγεσία του ΟΗΕ. Το τέλος του 2016 θεωρείται άτυπο ορόσημο, καθώς από το 2017 θα χρειαστεί χρόνος ώστε να ενημερωθεί ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ και η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις ως σύμμαχος της Ελλάδας και της Τουρκίας. Εκτός αυτού, το 2017 η Κυπριακή Δημοκρατία εισέρχεται ατύπως σε προεκλογική περίοδο για τις Προεδρικές εκλογές του 2018 και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων εκ των πραγμάτων θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ