Κοινωνία

Κρίσιμο για χιλιάδες επιχειρήσεις το «παζάρι» κυβέρνησης-θεσμών για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Η επέκταση της χρήσης πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα χωρίς τη δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού έστω και μερικώς προστατευμένου θα οδηγήσει σε βέβαιο θάνατο χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Το «παζάρι» της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστώς για τον ακατάσχετο λογαριασμό, η δημιουργία του οποίου αποτελεί και δέσμευση του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, έχει ξεκινήσει και οι οιωνοί κάθε άλλο παρά καλοί είναι.

Η διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών εντοπίζεται αφενός στα οριζόντια μέτρα προστασίας των οφειλετών και στο βαθμό προστασίας από κατασχέσεις έναντι οφειλών προς το δημόσιο που θα προσφέρει ο ειδικός επαγγελματικός λογαριασμός στον οποίο θα καταλήγουν οι εισπράξεις από ηλεκτρονικές πληρωμές με κάρτες μέσω τραπέζης.

Οι θεσμοί ζητούν ο ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός θα δοθεί μόνο σε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τις οφειλές τους προς ιδιώτες και το δημόσιο. Ετσι, η προσπάθεια που καταβάλλεται πλέον από την κυβέρνηση αποσκοπεί στο συνδυασμό μιας τέτοιας ρύθμισης με την γενικότερη που θα καλύπτει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για κάθε είδους χρέη προς δημόσιο, τράπεζες και ιδιώτες.

Η αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών ήταν να καθιερωθεί ένας πλήρως ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο θα κατέληγαν οι εισπράξεις από πωλήσεις με πλαστικό χρήμα (πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες).

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε και το υπουργείο Οικονομικών επανήλθε με νέα πρόταση για την καθιέρωση ενός μερικώς ακατάσχετου λογαριασμού. Δηλαδή από τον λογαριασμό των εισπράξεων από πωλήσεις με πλαστικό χρήμα θα πληρώνονται τρέχοντες φόροι και εισφορές και από το υπόλοιπο ένα μέρος θα ήταν ακατάσχετο.

Απερρίφθη όμως και αυτή η πρόταση και πλέον, όπως αναφέρθηκε, η συζήτηση για τον ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό έχει μεταφερθεί στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Από την πλευρά του ο επιχειρηματικός κόσμος έχει κατ' επανάληψη θέσει ως μείζον θέμα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τη δημιουργία του ακατάσχετου λογαριασμού. Η ΕΣΕΕ στις προτάσεις που έχει καταθέσει στους εκπροσώπους των θεσμών έχει επανέλθει με νεότερη θέση, σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις για να απαλλαγούν από το ασφυκτικό κλίμα στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν, επιβάλλεται η θέσπιση και λειτουργία ενός «ειδικού επιχειρηματικού» αλλά ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού» των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης.

Η ΕΣΕΕ έχει επανειλημμένως ζητήσει να εφαρμοστεί η επέκταση του μέτρου που ισχύει σήμερα για τους ιδιώτες (ακατάσχετο όριο μέχρι 1.250 ευρώ) και στους ασκούντες εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα, είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα, προκειμένου να αποφευχθεί ακόμη ένα καίριο πλήγμα στην ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...