Πολιτική

Κι όμως οι Ισλανδοί μπορούν να ψηφίσουν και έναν νεκρό υποψήφιο!

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ισλανδίας αποφάσισε να μην αποκλείσει από τις λίστες των υποψηφίων υποψήφιο ο οποίος απεβίωσε, σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του νεκρού και λόγω έλλειψης χρόνου.

Ένας υποψήφιος ο οποίος πέθανε κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Ισλανδία, φιγουράρει μεταξύ των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια, ανέφερε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο την Εκλογική Επιτροπή της χώρας.

Οι κατάλογοι των υποψηφίων των κομμάτων εγκρίθηκαν από την Εκλογική Επιτροπή στις 16 Οκτωβρίου, δύο ημέρες αργότερα ο υποψήφιος της Αριστεράς-Πράσινο Κίνημα, Jónsteinn Haraldsson, πέθανε σε ηλικία 92 ετών, δηλαδή στις 18 Οκτωβρίου. Το Υπουργείο Εσωτερικών, υπεύθυνο για την οργάνωση των εκλογών, αποφάσισε να μην να τον διαγράψει από οτις λίστες των υποψηφίων λόγω έλλειψης χρόνου να τροποποιηθούν τα ψηφοδέλτια και σεβασμού στη μνήμη του νεκρού.

Ωστόσο, η Εκλογική Επιτροπή και το κόμμα του συμφώνησαν να μεταφέρουν το όνομα του πεθαμένου υποψηφίου στο νούμερο 22 του ψηφοδελτίου, ώστε να μην έχει ουδεμία πιθανότητα να εκλεγεί. Ωστόσο, αν εκλεγεί, το κόμμα συμφώνησε ότι θα παραχωρήσει την έδρα του στον επόμενο –εν ζωή- υποψήφιο του ψηφοδελτίου.

Στις 29 Οκτωβρίου στην Ισλανδία πραγματοποιήθηκαν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Η ημερομηνία των εκλογών επισπεύστηκε μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, αφού διέρρευσε ότι το όνομά του συνδέεται με τα «Panama Papers» με μια εταιρεία που εδρεύει σε φορολογικό παράδεισο..

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ