Αρχείο

Θρίλερ με σφοδρές διαφωνίες και διαξιφισμούς ανάμεσα στον Τούρκο ΑΓΕΕΔ Χουλουσί Ακάρ και τον Αμερικανό Γιόζεφ Ντάνφορντ στην Ουάσιγκτον – Τι ειπώθηκε

Μυστήριο καλύπτει το γεγονός ότι ο Αμερικανός ΑΓΕΕΔ στρατηγός των πεζοναυτών Γιόζεφ Ντάνφορντ συνάντησε τον Τούρκο ομόλογο του στρατηγό Χουλουσί Ακάρ στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και όχι στο Πεντάγωνο ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, ενώ ο ιρακινός στρατός προελαύνει για την κατάληψη της  Μοσούλης.

Έγκυρες ρωσικές και άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την αρχή της παρουσίας του Τούρκου επιτελάρχη υπήρχε ένα έντονο «ψυχροπολεμικό κλίμα», σύμφωνα και με άρθρο μας με τίτλο ( Σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας εκτός ορίων: Εσπευσμένα υπό άκρα μυστικότητα ο Τούρκος ΑΓΕΕΔ στις ΗΠΑ – Ο Ερντογάν απειλεί με σχέδιο «Β» για την Μοσούλη).

Η συνάντηση που διήρκεσε 2 ώρες είχε αντεγκλήσεις και έντονες διαφωνίες ανάμεσα σε Αμερικανό και Τούρκο ανωτάτους αξιωματικούς, με κύριο θέμα την αδήριτη επιθυμία του Ερντογάν να «συμμετάσχει»  στις στρατιωτικές  εξελίξεις  για την κατάληψη της Μοσούλης εμφανίζοντας «εαυτόν» ως υπερασπιστή των μουσουλμάνων σουνιτών.    

Ο Αμερικανός στρατηγός « έκοψε αμέσως  τον βήχα» στον ομόλογο του λέγοντας ότι στην Μοσούλη δεν θα εισέλθουν παραστρατιωτικές ομάδες,  αλλά μόνο ο ιρακινός στρατός και η αστυνομία, απαγορεύοντας στην Τουρκία να "κουνήσει" έστω και ένα άρμα μάχης από τα τουρκο-ιρακινά σύνορα.

Επίσημα ο Τούρκος στρατηγός ευρίσκεται στην ΗΠΑ και την Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει σε μια συνάντηση για τον συνασπισμό αντι-Daesh που ξεκινά τη Δευτέρα στο Αεροπορική Βάση Andrews στο Μέριλαντ.

Ο Ακάρ από την πλευρά και ευρισκόμενος σε "ανοικτή ακρόασή " με τον Ερντογάν, υπογράμμισε τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με τη ροή των προσφύγων και τις θρησκευτικές διαμάχες που μπορεί να ταράξουν  την πόλη της Μοσούλης,  αλλά ο Αμερικανός ΑΓΕΕΔ του «έδωσε λύση», δίνοντας του να κατανοήσει ότι στο Ιράκ κουμάντο κάνουν οι Αμερικανοί και μόνο αυτοί.

Ο Ερντογάν κάθεται στην Άγκυρα σε «αναμμένα κάρβουνα» δεχόμενος «stop» για πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Συρία.

Τα νέο-οθωμανικά σχέδια και επιδιώξεις έχουν θορυβήσει και τους Αμερικανούς επιτελείς που διαβλέπουν εντελώς παράλογες και αστήρικτες απαιτήσεις από πλευράς Τουρκίας τόσο στο Ιράκ όσο και στην Συρία .   Το σίγουρο όμως είναι ότι αναμένουμε την επόμενη κίνηση του Τούρκου Σουλτάνου που εκτιμάται από αναλυτές ότι θεωρεί αυτόν του θιγμένο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ