Εθνικά θέματα

Η Κύπρος τίμησε σήμερα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου (εικόνες)

Λευκωσία: Εορτάζεται και φέτος με κάθε λαμπρότητα η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου.

Πανηγυρική Δοξολογία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, στις 10 το πρωί, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, του Πρέσβη της Ελλάδας, Ηλία Φωτόπουλου, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, άλλων μελών της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και άλλων επισήμων.

Τιμητικό απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς και η φιλαρμονική της Δύναμης απόδωσαν τιμές στο χώρο μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρέσβης επί τιμή Περικλής Νεάρχου.

Αυτή την ώρα ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο πρέσβης της Ελλάδας δέχονται μπροστά από το οίκημα της ελληνικής πρεσβείας τον χαιρετισμό της παρέλασης, στην οποία λαμβάνουν μέρος αντιπροσωπευτικά τμήματα παλαιών πολεμιστών, σπουδαστών Ανώτερων και Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μαθητών σχολών Μέσης Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Σωματείων και Οργανώσεων.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης δέχονται το χαιρετισμό της παρέλασης σε άλλες πόλεις/κωμοπόλεις και χωριά.

Με την καθιερωμένη παρέλαση επί της Λεωφόρου Μακαρίου Γ`, στην οποία ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, εκπροσωπεί την κυβέρνηση, κορυφώνονται στη Λεμεσό οι εορτασμοί της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Οι σημερινοί εορτασμοί στη Λεμεσό ξεκίνησαν με πεντάλεπτη γενική κωδωνοκρουσία των Ιερών Ναών της πόλης, εωθινό στους δρόμους και έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Επαρχιακή Διοίκηση).

Η καθιερωμένη δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας τλέστηκε στις 10 το πρωί, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης Πόλα Χατζηνεοφύτου.

Ακολούθησε, στις 10:45, κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων (Πλατεία Ηρώων), από επισήμους, παλαιούς πολεμιστές, κόμματα και οργανώσεις και απόδοση τιμών από τμήμα της Εθνικής Φρουράς, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Λανιτείου.

Η παρέλαση, κατά μήκος της Λεωφόρου Μακαρίου Γ’, ξεκίνησε στις 11:45, από τα φώτα του Αριέλ μέχρι τη διασταύρωση της λεωφόρου με την οδό Ιωάννη Πολέμη. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν παλαιοί πολεμιστές, σωματεία, μαθητές και μαθήτριες, Οδηγοί, Πρόσκοποι και τμήματα της Πολιτικής Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς.


*Στην παρέλαση συμμετείχε και ο τέως βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Νίκος Κουτσού.

Στις 17:00, θα γίνει υποστολή της σημαίας στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, όπου θα παιανίζει η Φιλαρμονική του Λανιτείου και θα αποδοθούν τιμές από τμήμα της Ε.Φ. Θα ακολουθήσει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και λαμπαδηφορία από το Σώμα Κυπρίων Οδηγών.

Στη Λάρνακα, τελέστηκε στις 10 το πρωί πανηγυρική δοξολογία στο Μητροπολιτικό ναό Σωτήρος, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου, με τον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριο Δημητριάδη, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας και η καθιερωμένη στις Φοινικούδες παρέλαση, το χαιρετισμό της οποίας δέχεται ο κ. Δημητριάδης.

Επίκεντρο των εορτασμών στην ελεύθερη Αμμόχωστο το Παραλίμνι. Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος προέστη της πανηγυρικής δοξολογίας στην Μητροπολιτικό ναό Αγίου Γεωργίου, με τον δρα Γεώργιο Κάκουρα Επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης Θρησκευτικών, να εκφωνεί τον πανηγυρικό της ημέρας. Ακολουθεί η καθιερωμένη παρέλαση στη Λεωφόρο 1ης Απριλίου, το χαιρετισμό της οποίας δέχεται ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου.

Κορυφώνονται και στην Πάφο οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που καλύπτει το διήμερο 27 και 28 Οκτωβρίου, κατάρτισε και συντονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού Εθνικών Επετείων στην Πάφο, βασικοί συντελεστές της οποίας είναι ο Δήμος Πάφου, τα δημόσια εκπαιδευτήρια τη πόλης και η Εθνική Φρουρά.

Στις 6:30 το πρωί, μετά τις κωδωνοκρουσίες και το εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης από τη φιλαρμονική του Δήμου Πάφου και των εκπαιδευτηρίων της Πάφου, έγινε η έπαρση της σημαίας στην πλατεία της 28ης Οκτωβρίου, μπροστά από το Δημοτικό Μέγαρο.

Στην έπαρση της σημαίας συμμετείχε και η Φιλαρμονική ενώ αποδόθηκαν τιμές από τμήμα της Εθνικής Φρουράς. Η Φιλαρμονική διήλθε από τις λεωφόρους Γρίβα Διγενή, Νικόλαου Νικολαϊδη, Νεόφυτου Νικολαϊδη και τερμάτισε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πάφου.

Στις 10 το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Θεοδώρου χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δρ. Γιώργος Κουτσίδης  Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης.

Σαρανταπέντε λεπτά τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιείται στη Λεωφόρο Γεωργίου Γρίβα Διγενή, από την ΑΤΗΚ μέχρι και το Μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης, η καθιερωμένη παρέλαση.

Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχεται εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, με τους άλλους επισήμους, από εξέδρα στον χώρων απέναντι από το Μνημείο Ηρώων Β Παγκοσμίου Πολέμου επί της Λεωφόρου Γεωργίου Γρίβα Διγενή.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το απόψε με την ανοικτή δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Πάφου, που παραθέτουν στις 7 η Ιερά Μητρόπολη Πάφου, ο Δήμος Πάφου και η Εθνική Φρουρά.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
Εικόνες: Στέφανος Κουρατζής

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...