Αρχείο

Η ΕΕ-Καναδάς υπέγραψαν τελικά την περιβόητη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου CETA - Η ΤΤΙΡ «περιμένει» τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο

«Τέλος καλό όλα καλά» , δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker. «Είχαμε 20 συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις και σήμερα συμφωνήσαμε για τον καθορισμό των παγκόσμιων προτύπων, μεταξύ της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Καναδά».

Οι Βαλώνοι που κατοικούν  στο νότιο Βέλγιο, αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1 τοις εκατό των 508.000.000 καταναλωτών της ΕΕ και προσπάθησαν να επηρεάσουν την υπογραφή της  CETA, τελικά δεν κατάφεραν να αποσοβήσουν το μοιραίο και η  συμφωνία επιτεύχθηκε.

Η συμφωνία ΕΕ και  Καναδά θεωρείται ως εφαλτήριο για μια ευρύτερη συμφωνία της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι γνωστή ως διατλαντική συνθήκη  (ΤΤΙΡ), η οποία ήταν ο στόχος των εργατικών συνδικάτων και των ομάδων περιβαλλοντικών ομάδων που διαμαρτύρονται έντονα .

Η  Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Cecilia Malmström, δήλωσε ότι οι συνομιλίες ΤΤΙΡ δεν είναι «νεκρές» σε αντίθεση με ό, τι ορισμένοι πολιτικοί στη Γερμανία και τη Γαλλία έχουν δηλώσει αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να αναλάβει τα καθήκοντα του τον Ιανουάριο του  2017 για να συνεχίσουμε.

Οι υποστηρικτές λένε CETA θα αυξήσει το εμπόριο του Καναδά -ΕΕ κατά 20 τοις εκατό και θα ενισχύσει την οικονομία της ΕΕ κατά  12 δισεκατομμύρια ευρώ  το χρόνο . Για τον Καναδά η συμφωνία είναι σημαντική για να μειώσει την εξάρτησή του  από τις γειτονικές  Ηνωμένες Πολιτείες ως εξαγωγική αγορά.

Για την ΕΕ, όμως είναι η πρώτη εμπορική συμφωνία με μια χώρα του G-7 και η πρώτη επιτυχία σε μια εποχή που η αξιοπιστία της ένωσης πνέει τα λοίσθια, ειδικά μετά την  ψηφοφορία της Βρετανίας τον Ιούνιο, η οποία αποχωρεί από την ΕΕ μετά από 43 χρόνια συμμετοχής.

"Μια τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ευρώπη είναι υπέρ της Ευρώπης, αλλά υπάρχουν ανησυχίες και πρέπει να συνεργαστούμε μαζί  τους", δήλωσε Malmström. «Η Επιτροπή δεν μπορεί να το κάνει μόνη της."

Περίπου 100 διαδηλωτές που διαδήλωσαν κατά της παγκοσμιοποίησης συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από το χώρο στις Βρυξέλλες, προσπάθησαν  να σπάσουν τα εμπόδια μπροστά από την κύρια είσοδο  εκσφενδονίζοντας κόκκινο χρώμα.

Ένας φωτογράφος του Reuters είδε την αστυνομία να συλλαμβάνει κάποιους ανθρώπους. Η υπογραφή, στις 30 του Οκτώβρη της συμφωνίας ανάμεσα σε Καναδά και ΕΕ δεν θα είναι η τελευταία πράξη.

Πρέπει να δοθεί το πράσινο φως από  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο . Η  CETA θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ εν μέρει στις αρχές του επόμενου έτους.

Ωστόσο, η πλήρης εφαρμογή της η οποία θα περιλαμβάνει ένα αμφιλεγόμενο σύστημα προστασίας των επενδύσεων, θα προκύψει μόνο μετά την επικύρωση της από τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια των χωρών μελών .

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές