Κόσμος

Η ΕΕ αρνείται να στείλει στην Ελλάδα υπαλλήλους για τους πρόσφυγες επειδή φοβούνται

Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, προβλέπει την ενίσχυση των ελληνικών αρχών με Ευρωπαίους υπαλλήλους, που θα βοηθήσουν στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Ομως, υπάρχει άρνηση εξαιτίας φόβου.

Αυτό αναφέρει εμπιστευτικό έγγραφο, το οποίο επικαλείται το Spiegel, σύμφωνα με το οποίο οι χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν θέλουν να στείλουν τους εξειδικευμένους υπαλλήλους, καθώς επικαλούνται τα υπερπλήρη καταλύματα και τους εξοργισμένους πρόσφυγες.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ασταθής, αναφέρει το συγκεκριμένο έγγραφο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αυτό «θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο εθνικό προσωπικό, στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις».

Η διαδικασία της επαναπροώθησης των προσφύγων, το οποίων το αίτημα ασύλου απορρίπτεται, κινείται πολύ αργά, εξαιτίας της μεγάλης επιβάρυνσης. Μόνο στη Λέσβο εννιά υπάλληλοι πρέπει να εξετάσουν τα αιτήματα 6.000 προσφύγων, επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

Εν τούτοις τα κράτη μέλη της ΕΕ «ανταποκρίνονται μόνο σε μικρό βαθμό στην πρόσκληση να αποστείλουν ειδικούς». Οι υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται επί τόπου «συχνά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις» και σύντομα διακόπτουν τις εργασίες τους, κάτι το οποίο οδηγεί σε «αγανάκτηση και ταραχές στα υπερπλήρη hotspots», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη Λουίζε Άμτσμπεργκ, εκπρόσωπο των Πρασίνων για θέματα προσφύγων στη γερμανική Βουλή «η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι ντροπή για την Ευρώπη», ενώ κατά τον Γκέρλαντ Κνάους, τον σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης για προσφυγικά θέματα, ο οποίος συμμετείχε και στη διατύπωση της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται προ ενός διλήμματος, διότι δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί τη χαοτική κατάσταση στα ελληνικά νησιά.

Εάν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταφέρει πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, όπως έχει ανακοινωθεί, τότε αυτό θα ήταν ένα μήνυμα για τους λαθροδιακινητές στην Τουρκία ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ξανά ανοικτός. «Εάν η ΕΕ δεν κάνει κάτι άμεσα», προειδοποιεί στο Spiegel ο Κνάους «εντός ολίγων εβδομάδων η εν λόγω συμφωνία θα είναι νεκρή».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ