Κόσμος

ΕΚΤΑΚΤΟ-«Φωνή πολέμου ακούγεται από την Αραβία»-Το Ιράν προειδοποίησε την Σ.Αραβία με βύθιση των πλοίων της στο περσικό κόλπο

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Ο στρατηγός διοικητής  της ιρανικής ισλαμικής επαναστατικής φρουράς (IRGC) προειδοποίησε σήμερα  την Σαουδική Αραβία, της οποίας  πολεμικά πλοία λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις στον Περσικό Κόλπο, «να μην πλησιάσουν  κοντά σε ιρανικά χωρικά ύδατα…διότι θα θεωρηθούν εχθρικά και θα βληθούν άμεσα από το ιρανικό ναυτικό», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα .

«Τα [Σαουδαραβικά] σκάφη δεν επιτρέπεται να πλεύσουν εντός των χωρικών  υδάτων του Ιράν ή ακόμα και στα διεθνή ύδατα κοντά [το Ιράν], προειδοποίησε το ναυτικό του IRGC , απειλώντας  την Σαουδική Αραβία ότι δεν θα  εγγυηθεί  σε καμία περίπτωση την ασφαλή διέλευση των πλοίων της αν δεν "προσέξει" τις προειδοποιήσεις του Ιράν».

«Η ηγεσία των Φρουρών της Επανάστασης εκτιμά ότι αυτές οι ασκήσεις υλοποιούνται  κυρίως για να δημιουργήσουν εντάσεις και να αποσταθεροποιήσουν  τον Περσικό Κόλπο», κατέληξε ο διοικητής της δυνάμεως IRGC  σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Οι δηλώσεις των Ιρανών ερμηνεύονται ξεκάθαρα ως απειλές ενός πολέμου στον Περσικό Κόλπο  που  θα βύθιζε την παγκόσμια οικονομία στην άβυσσο και το χάος.  

%d1%81%d0%b0%d1%83%d0%b4%d0%b8%d1%82%d1%8b

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε «παιχνίδια πολέμου» στην περιοχή , συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων με την χρήση πραγματικών πυρών  στο Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ , που αποτελούν την πιο σημαντική διαδρομή για την διακίνηση  πετρελαίου  στον κόσμο.

Τεχεράνη και  Ριάντ ανταγωνίζονται ήδη στην  Συρία και στην Υεμένη, κάτι που θα οδηγήσει σύντομα και στην μεταξύ τους  άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση.

Το περιστατικό αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη των πολύ  αυξημένων εντάσεων μεταξύ των δύο περιφερειακών αντιπάλων.

Η αφορμή  που πυροδότησε εκ νέου την ένταση ήταν η απαγόρευση στους Ιρανούς Σιίτες να επισκεφθούν την Μέκκα , κάτι που θεωρήθηκε ως ύψιστη θρησκευτική προσβολή από τους Ιρανούς μουλάδες .

Η αιτία όμως αφορά τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο.

Σε πολύ παλαιότερο άρθρο μας στο pentapostagma.gr με το οποίο  επιβεβαιωνόμαστε για μια φορά ακόμη, το οποίο   είχε  τίτλο («Βρωμάει μπαρούτι» και στον Περσικό Κόλπο ανάμεσα σε Σ.Αραβία και Ιράν), αναφέραμε  ότι  το Ιράν άνοιξε την «θύρα» μιας  άλλης μεγάλης κρίσης με την Σ.Αραβία και το Κουβέιτ,  αναγγέλλοντας την έναρξη των δύο προγραμμάτων για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων  κατά μήκος του πεδίου Dorra (γειτνιάζει με Σ.Αραβία και Κουβέιτ), αγνοώντας τους «πάντες» και χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα στις τρεις χώρες.

iran

Διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν ότι η Τεχεράνη ξεκίνησε διαγωνισμούς για την εξερεύνηση πετρελαίου, μετά την άρση του διεθνούς εμπάργκο της δύσης   σε διάφορα  πεδία , συμπεριλαμβανομένου και του « αμφισβητούμενου»   κοιτάσματος Dorra , το οποίο εξακολουθεί να είναι το «σημείο» διαφωνιών και  διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν,  της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ.

Η Τεχεράνη θα πραγματοποιήσει έρευνες   για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο κοίτασμα  Dorra,  σε επικαλυπτόμενες θαλάσσιες περιοχές που δεν έχουν οριοθετηθεί μεταξύ  του Κουβέιτ και του Ιράν. Αυτό στην διπλωματική «γλώσσα»  σημαίνει ξεκάθαρα  «πόλεμο» .

iranian-revolutionary-guards-2

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και το αποκαλούμενο  διεθνές εθιμικό δίκαιο, επιτρέπουν στα πλοία των κυρίαρχων κρατών να πλεύσουν  μέσα από τα διεθνή ύδατα ανεμπόδιστα από τυχόν άλλους παράγοντες.

Αυτό σημαίνει ότι το Ιράν είναι έτοιμο να «πατήσει» το κουμπί και να πυροδοτήσει μία ανάφλεξη που όμοια της δεν έχουμε ξαναζήσει τα τελευταία χρόνια.

Περίπου 17 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή περίπου το 30 τοις εκατό του συνόλου των θαλάσσιων μεταφορών που διαπραγματεύονται το πετρέλαιο, διέρχονται  από τα στενά του Ορμούζ , σύμφωνα με την US Energy Information Administration.

Αλλά τα γεγονότα ήδη τρέχουν και στην περιοχή αυτή και είναι πλέον αναπόφευκτα .

https://www.middleeastmonitor.com/20161005-iran-warns-saudi-over-arabian-gulf-naval-exercises/

https://youtu.be/KN9WYiSoiJc?t=60

https://youtu.be/rLcRiWyeM-M?t=2

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές