Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ενέδρα από Βρετανία και ΗΠΑ στην ομάδα μάχης του ρωσικού αεροπλανοφόρου "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" - Η Ρωσία ενεργοποίησε για πρώτη φορά το μυστικό όπλο "Νεκρό Χέρι"

Του Βασίλη Καπούλα

Για πρώτη φορά η Ρωσία ενεργοποίησε το μυστικό όπλο που μέχρι πρόσφατα ήταν άγνωστο στη Δύση, το "Σύστημα Περίμετρος" ή αλλιώς "Νεκρό Χέρι", ένα σύστημα αυτόματης πυρηνικής ανταπόδωσης (παρακάτω εξηγούμε αναλυτικά τι ακριβώς είναι) τη στιγμή που Αμερικανικά F-15  και E-3 Sentry βρίσκονται γύρω από την ομάδα μάχης του ρωσικού αεροπλανοφόρου "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ"

Το Βρετανικό Ναυτικό έχει στείλει στην περιοχή το αντιτορπιλικό HMS Duncan Type 45, τη φρεγάτα HMS Richmond  Type 23, ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου της RAF Rivet Joint, ένα C130 Hercules και μαχητικά Typhoon.

Τις επόμενες ημέρες τα μαχητικά, υποβρύχια, πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπα με τα ρωσικά μαχητικά και την ομάδα μάχης του ρωσικού αεροπλανοφόρου η οποία αναμένεται να ενισχυθεί με δύο ακόμη πολεμικά πλοία.

Βρετανοί Ναύαρχοι ετοίμαζαν σχέδια εδώ και ημέρες για να "συνοδεύσουν" την ομάδα μάχης του ρωσικού αεροπλανοφόρου "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" στο δρόμο προς τη Μεσόγειο. Πηγή του ΝΑΤΟ αποκάλυψε ότι "δεν θα μας αιφνιδιάσουν, θα περάσουν από τη Βόρεια Θάλασσα , τα Στενά Dover και μέσω της Μάγχης"

"Βρετανία και ΝΑΤΟ παρακολουθούν την κατάσταση" ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας.

Ταυτόχρονα P-8A Poseidon (BRONCO95)  πραγματοποίησε κατασκοπευτική πτήση στην Κριμαία, Ε-3 σε Καλίνινγκραντ, Λευκορωσία και ξανά Κριμαία.

Πριν λίγα μόλις χρόνια, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Δύση έμαθε για το σύστημα “Περίμετρος”.

Πρόκειται για έναν υπερυπολογιστή (κωδικός URV RVSN-15E601) που είχε σκοπό την συνεχή επιτήρηση του χώρου της Σοβιετικής Ένωσης για σημάδια πυρηνικής επίθεσης, όπως η παρουσία ραδιενέργειας, σεισμικά φαινόμενα, τεράστιες και σύντομες μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης, ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί, κ.α..

Πιστεύεται ότι τέθηκε σε λειτουργία το 1985, σχεδιάστηκε από το κατασκευαστικό γραφείο “Uznoe”, βάσει της απόφασης N695-227, της Κεντρικής Κυβέρνησης της ΕΣΣΔ, στις 30 Αυγούστου 1974 και παρά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, πιθανολογείται ότι δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί.

Το σύστημα με την κωδική ονομασία "“Περίμετρος”", άρχισε να γίνεται γνωστό μετά τον ψυχρό πόλεμο, την δεκαετία του 1990.

Σε περίπτωση ανακάλυψης τέτοιων φαινομένων, το σύστημα θα προσπαθούσε να έρθει σε επικοινωνία με κάποιους ανθρώπους. Αν δεν έπαιρνε απάντηση, θα έδινε την δυνατότητα εκτόξευσης των πυραύλων στον εκάστοτε εν υπηρεσία αξιωματικό που θα ήταν στο καταφύγιο. Όσοι πύραυλοι και αν είχαν καταστραφεί, υπολογίζεται ότι απ' την πλευρά της Αμερικής θα υπήρχαν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια νεκροί.

Το σύστημα δεν ήταν απολύτως αυτοματοποιημένο, προφανώς από τον φόβο κάποιου λάθους. Αν ανίχνευε πυρηνική επίθεση, έπρεπε να δοθεί η τελική εντολή από κάποιους αξιωματικούς, που βρίσκονταν σε κάποιο υπόγειο καταφύγιο, προστατευμένοι, τουλάχιστον θεωρητικά, από κάθε πυρηνική επίθεση.

Έτσι λοιπόν, ακόμα και αν το Κρεμλίνο είχε καταστραφεί, μπορούσαν να δώσουν εντολή εκτόξευσης, με τον ακόλουθο τρόπο: θα εκτόξευαν πυραύλους τύπου 15Α11 που σχεδιάστηκε το 1975, παραλλαγή του 15Α16 (MR-UR-100UTTX: μάζα 71 τόνοι, εμβέλεια 11.000 χλμ., δύο σταδίων υγρών καυσίμων), φέροντας το σύστημα τηλεπικοινωνιών 15Β99, σχεδιασμένο από το Πολυτεχνείο του Λένινγκραντ), προς όλες τις κατευθύνσεις μέσα στην έκταση της Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι με ασύρματο σήμα, θα έστελναν εντολή εκτόξευσης σε όλους τους πυραύλους, σιγουρεύοντας ένα χτύπημα στην Αμερική με όσους τουλάχιστον είχαν απομείνει.

Ο αριθμός αυτών των προστατευμένων σιλό μάλλον ήταν 4, ένα εκ των οποίων πιθανόν κοντά και νότια από την Μόσχα. Λέγεται πως το πρώτο σιλό του συστήματος δημιουργήθηκε στα Ουράλια. Κατά μία εκδοχή, αυτό το σιλό έχει την δυνατότητα να εκπέμπει σήμα, στα 3-30 kHz, που δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις συνθήκες ενός πυρηνικού πολέμου, για εκτόξευση από εκεί, χωρίς την χρήση “διοικητικών-πυραύλων”.

Τον Δεκέμβριο του 1990 έγιναν κάποιες βελτιώσεις και εκσυγχρονιστικές εργασίες οπότε και το νέο σύστημα πήρε την ονομασία “Περίμετρος-RCh”. Συνέχισε την λειτουργία του μέχρι τον Ιούνιο του 1995, οπότε και λόγω των συνθηκών για τα πυρηνικά όπλα, μπήκε σε “αναμονή”.

Μετά από τόσα χρόνια η Μόσχα το ενεργοποίησε ξανά δείχνοντας αποφασισμένη και έτοιμη για όλα.

The Royal Navy is on red alert after it was revealed that Russia plans to sail a fleet of warships along the British coast as it makes it way to Syria

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ