Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Απέπλευσε η ρωσική πυρηνοκίνητη αρμάδα για τη Μεσόγειο με επικεφαλής τον «Μέγα Πέτρο» έμφορτη με πυρηνικούς cruise Kalibr - Eπεισόδιο Ιράν-ΗΠΑ ανοιχτά της Υεμένης (εικόνες-βίντεο)


Του Βασίλη Καπούλα

Απέπλευσε η ρωσική πυρηνοκίνητη αρμάδα για την Μεσόγειο αποτελούμενη εκτός από το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», από το 252 μέτρων μήκους πυρηνοκίνητο πυραυλοφόρο καταδρομικό κλάσεως Κίρωφ, ο «Μέγας Πέτρος»,  δύο υποβρύχια Kilo της Μαύρης Θάλασσας, το αντιτορπιλικό Severomorsk κλάσης Udaloy, το Severodvinsk κλάσης Υasen το οποίο είναι το νεώτερο επιθετικό υποβρύχιο της Ρωσίας,  ένα πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο κλάσης Akula. Όλα με δυνατότητα εκτοξεύσεως πυραύλων cruise Kalibr πυρηνικής έκδοσης....

Για την εξέλιξη αυτή σας είχαμε ενημερώσει στο άρθρο μας EKTAKTO: Ραγδαίες πολεμικές εξελίξεις: Πυρηνοκίνητη αρμάδα στέλνει η Ρωσία στη Μεσόγειο μαζί με τον «Ναύαρχο Κουζνέτσοφ»: «Τα ψέμματα τελείωσαν, θα μιλήσουν τα όπλα» (βίντεο)

Ταυτόχρονα και το Ιράν αναπτύσσει ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή της Υεμένης μετά αμερικανικά πλήγματα κατά θέσεων ραντάρ στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες Χούτι. Οι ΗΠΑ στρέφονται ανοιχτά κατά της Τεχεράνης λέγοντας ότι εξόπλισαν τους Χούθι με αντιπλοικούς πυραύλους για να βυθίσουν τα αμερικανικά πλοία! Ανοιχτά της Υεμένης βρίσκονται δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά και ένα αποβατικό σκάφος με έτοιμη για επέμβαση δύναμη πεζοναυτών.

Ήδη ιρανικό drone, το Ababil 3 παρακολουθούσε (εικόνες παρακάτω) το US Navy George H.W. Bush και παρενόχλησε ένα drone τύπου MQ-1 Predator..

To Yπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ζήτησε άμεσο εξοπλισμό των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων (VDV) λόγω των διεθνών εντάσεων. Ταυτόχρονα και η Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια τέθηκε σε ύψιστο συναγερμό.

2 Boeing E-3 AWACS  εντοπίστηκαν πάνω από Τουρκία, Ρουμανία και Μαύρη Θάλασσα παρακολουθώντας τις ρωσικές κινήσεις σήμερα (NATO07 - NATO08) ενώ ένα P-8A Poseidon ASW περιπολούσε στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την ανάπτυξη E-3 AWACS σε Συρία και Ιράκ.

Νατοϊκά πλοία όπως θα δείτε σε φωτογραφίες παρακάτω βρίσκονται σε σχηματισμό μάχης κοντά στην Σκωτία ενώ Αμερικανικά στην νότια Σινική Θάλασσα.

O oπλισμός τουκαταδρομικού «Μέγας Πέτρος» «απλά δεν υπάρχει»: Λαμβάνει δεδομένα από δορυφορικό σύστημα και διαθέτει:
20 P-700 Granit (SS-N-19 Shipwreck) αντιπλοικούς πυραύλους
16 × 8 (128) 3K95 «Kinzhal» (SA-N-9) επιφανείας-αέρος
12 × 8 (96) S-300FM Fort-M επιφανείας-αέρος
44 OSA-MA (SA-N-4 Gecko) PD SAM
2 × RBU-1000 (Smerch-3) 305 mm ανθυποβρυχιακοί εκτοξευτές ρουκετών
2 × RBU-12000 (Udav-1) 254 mm ανθυποβρυχιακοί εκτοξευτές ρουκετών
1 twin AK-130 130 mm/L70 διπλά κανόνια των 130 χλστ
10 533 mm ASW/ASuW τορπιλοσωλήνες Type 53 ή SS-N-15 ανθυποβρυχιακοί πύραυλοι
6 × Kashtan (CADS-N-1) ναυτική έκδοση Pantsir
Τα υποβρύχια κλάσης Improved Kilo όπως αυτά που έχει παραλάβει ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας (4 έχουν παραληφθεί απομένουν ακόμα 2) ανήκουν στο project 636 και έχουν εκτόπισμα 3950 τόνους μήκος 74μ. πλήρωμα 52 ατόμων ενώ στους 6 τορπιλοσωλήνες των 533mm μπορούν να εκτοξευτούν 18 όλα είτε τορπίλες είτε οι νέοι πύραυλοι τύπου Kalibr. Τέλος κάθε υποβρύχιο φέρει εκτοξευτή MANPADS τύπου SA-N-10 με 8 πυραύλους.
Το αντιτορπιλικό Severomorsk κλάσης Udaloy αποτελεί ένα από τα συνολικά 7 αντιτορπιλικά που βρίσκονται στις τάξεις του Ρωσικού Βόρειου Στόλου και ένα από τα 10 συνολικά της κλάσης που βρίσκονται σε υπηρεσία.
Τα αντιτορπιλικά της κλάσης έχουν κύρια καθήκοντα των ανθυποβρυχιακό πόλεμο και πιο ειδικά την προστασία των μονάδων μάχης στις ανοιχτές θάλασσες. Το σκάφος είναι ναυπήγησης 1984 και χρόνο ένταξης το 1987. Το σκάφος που έχει πλήρωμα 300 ατόμων είναι εκτοπίσματος 7.570 τόνων έχει συνολικό μήκος 163μ. σύστημα πρόωσης τύπου COGAG που επιτρέπουν στο σκάφος να αναπτύσσει ταχύτητα της τάξης των 35 κόμβων ενώ το μεταφερόμενο καύσιμο επιτρέπει να φτάνει εμβέλειες της τάξης των 12.100ν.μ.
Ο κύριος οπλισμός του αποτελείται από δύο τετραπλούς εκτοξευτές των ανθυποβρυχιακών πυραύλων SS-N-14 Silex που σε συνδυασμό με τους δύο τετραπλούς τορπιλοσωλήνες των 533mm τα δύο συστήματα εκτόξευσης ανθυποβρυχιακών ρουκετών τα δύο ελικόπτερα ASW Ka-27M και τα δύο σόναρ (Horse Tail χαμηλών συχνοτήτων τύπου VDS και Horse Jaw σκάφους χαμηλών συχνοτήτων) εγγυώνται την πλήρη καταστροφή των αντίπαλων υποβρυχίων.
Ο υπόλοιπος οπλισμός τους αποτελείται από 64(8Χ8) αντιαεροπορικούς πυραύλους του συστήματος TOR-M1 για αυτοπροστασία μαζί με τέσσερα 6πλά πυροβόλα ΑΚ-630 CIWS και δύο πυροβόλα των 100mm.

Ο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» ολοκλήρωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού το καλοκαίρι και τώρα διαθέτει τα νέα ναυτικά μαχητικά MiG-29K/KUB όπως και τη ναυτική έκδοση των επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52K.
Έτσι πιο συγκεκριμένα το σκάφος θα μεταφέρει 20 μονοθέσια MiG-29K, 4 διθέσια MiG-29KUB, 4 Su-25TG/UBP τουλάχιστον 6 με 10 Ka-52K, και 14 Su-33 (ναυτική έκδοση του Su-30SM) με νέο σύστημα ναυτιλίας.
Σε μια ακόμη σημαντική εξέλιξη γιατί πλέον τα πράγματα θα τρέχουν με ταχύτητα φωτός, ο Β.Πούτιν έφτασε στο Γερεβάν  για τη σύνοδο του CSTO. Ταυτόχρονα γίνεται και Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών και των Υπουργών Άμυνας.

Οι επικεφαλείς θα εγκρίνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού, θα δημιουργήσουν κέντρο διαχείρισης κρίσεων ενώ θα αποφασιστούν τα εξοπλιστικά πακέτα όπως ανακοινώθηκε.

Το τελευταίο αφήνει περιθώρια για επέμβαση του CSTO...

https://www.youtube.com/embed/mW2o8TxRuok

https://www.youtube.com/embed/CSgKSOBE8k8

https://www.youtube.com/embed/UCxOYeuKZUM

https://www.youtube.com/embed/8gLQTMxKt38

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ