Επιστήμη

Γνωρίστε τα τέσσερα σημαντικότερα σπήλαια της Αττικής

Η Αττική, αν και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την Αθήνα, δεν παύει να είναι ένας τόπος με εξαιρετικές φυσικές ομορφιές, πολλές από τις οποίες είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό – ακόμη και τους κατοίκους της περιοχής.

Από τις λιγότερο γνωστές φυσικές ομορφιές της ωστόσο, είναι τα σπήλαιά της. Και αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο καθώς, δυστυχώς, δεν είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό. Το μοναδικό σπήλαιο για το οποίο υπήρχε αυτή η δυνατότητα είναι το σπήλαιο της Παιανίας που ωστόσο εδώ κι ενάμισυ χρόνο παραμένει κλειστό λόγω έργων συντήρησης.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν τα τέσσερα σημαντικότερα:

Σπήλαιο  Αφαία, Χαϊδάρι

Το σπήλαιο Αφαίας στο Χαϊδάρι.

Το σπήλαιο αυτό που βρίσκεται στο όρος Αιγάλεω στο Χαϊδάρι, ανακαλύφθηκε μόλις πριν λίγα χρόνια – το 2008, μετά από ενέργειες των κατοίκων της περιοχής και της Ελληνικής Σπηλαιολογικής εταιρίας.

Στο σπήλαιο υπάρχουν σπηλαιοθέματα όλων των μορφών (κουρτίνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες, κολώνες, ελικτίτες, μικρές λιθωματικές λεκάνες κλπ.) με αρκετά από αυτά να είναι ιδιαίτερης ομορφιάς και πιθανόν σπάνια σαν σχηματισμοί. Έως σήμερα έχουν χαρτογραφηθεί τα ¾ του σπηλαίου.

Σπήλαιο Κουτούκι Παιανίας

Το σπήλαιο Κουτούκι Παιανίας

P1140249

P1140254

P1140291

Ίσως το πιο γνωστό σπήλαιο στην Αττική.

Όπως αναφέρεται στο δικτυακό τόπο του Υπουργείου Πολιτισμού, το σπήλαιο ''Κουτούκι'' βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του Υμηττού, στο Δήμο Παιανίας, σε υψόμετρο 510 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ανακαλύφθηκε το 1928 από κατοίκους της περιοχής και εξερευνήθηκε και χαρτογραφήθηκε το 1954 από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία. Η φυσική ομορφιά του σπηλαίου και η μικρή απόστασή του από την Αθήνα συντέλεσε στην τουριστική του αξιοποίηση κατά τη δεκαετία του '60. Για το σκοπό αυτό κατασκευάσθηκε τεχνητή είσοδος με τη μορφή σήραγγας στη δυτική πλευρά του σπηλαίου και τουριστική διαδρομή μήκους 350 μ. Δυστυχώς το σπήλαιο Κουτούκι ενώ ήταν ανοικτό σε επισκέψεις από το κοινό, έκλεισε για επισκευές και συντήρηση τον Ιούνιο του 2011.

Σπήλαιο Πανός, Πάρνηθα

Το σπήλαιο του Πανός στην Πάρνηθα (ή 'Λυχνοσπηλιά' ή 'Πάνειο άντρο').

Bρίσκεται στην αριστερή πλαγιά της χαράδρας της Γκούρας σε υψόμετρο 770 μ., στο βουνό Ταμίλθι, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες της Πάρνηθας, του Δήμου Φυλής.

Έχει εντυπωσιακή κωνική είσοδο και είναι ένα 'ζωντανό' σπήλαιο καθώς παρουσιάζει σταγονοροή. Όπως φανερώνει και τ' όνομά του χρησιμοποιούνταν στα προχριστιανικά χρόνια ως τρόπος λατρείας του θεού Πάνα.

Σπηλιά Νταβέλη, Πεντέλη

Η σπηλιά του Νταβέλη.

 

ή σπήλαιο των Αμώμων ή Σπηλιά της Πεντέλης. Το εσωτερικό της σπηλιάς ανακαλύφθηκε από τους αρχαίους Έλληνες όταν λάξευσαν το βουνό για την παραγωγή του περίφημου πεντελικού μαρμάρου. Χρησιμοποιούταν δε στα προχριστιανικά χρόνια για την λατρεία του Πάνα ενώ αργότερα έγινε τόπος ασκήσεως ησυχαστών που είχαν εγκαταβιώσει στο περίφημο όρος των Αμώμων (εξ' ου και ο άγιος Εφραίμ του όρους των Αμώμων με το πασίγνωστο ομώνυμο μοναστήρι που συναντούμε λίγο μετά – προς την περιοχή της Νέας Μάκρης). Στα νεότερα χρόνια η παράδοση το θέλει να αποτελεί το κρυσφήγετο του περίφημου λήσταρχου Νταβέλη (εξ' ου και η επικρατούσα ονομασία του). Σήμερα δυστυχώς, ένα μεγάλο τμήμα του σπηλαίου έχει σφραγιστεί. Στη δεξιά πλευρά της εισόδου του ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα εκκλησάκι του 10ου ή 11ου αι. μ.Χ. αφιερωμένο στον Άγιο Σπυρίδωνα.

praktikesidees.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ