Κόσμος

Για την κυβέρνηση Ομπάμα η Ιερουσαλήμ δεν είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ –Αποδείχτηκε στην επίσκεψη Ομπάμα λόγω στην κηδεία του Σ.Πέρες

Το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου διένειμε σε έγγραφο τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου λόγω της παρουσίας του,  στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Σ.Πέρες και μέχρι εδώ όλα καλά, χωρίς τίποτα το ασυνήθιστο.

Στην ανακοίνωση όμως του αμερικανικού ΥΠΕΞ υπήρχαν  ως επικεφαλίδες οι λέξεις «Ιερουσαλήμ-Ισραήλ», μόνο που η λέξη Ισραήλ είχε «σβηστεί» επίτηδες.

Ο βρετανικός τύπος αποκαλύπτει πίσω από μια τέτοια φαινομενική ίσως και ασήμαντη στους πολλούς λεπτομέρεια ένα τεράστιο παρασκήνιο με το μέλλον αυτής της πόλης.

Μια εικόνα από το δελτίο τύπου μπορεί να δείτε  εδώ:

mcclatchyisrael

Η αμερικανική κυβέρνηση αρχικά έστειλε ένα αντίγραφο των παρατηρήσεων του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην κηδεία του πρώην Ισραηλινού  πρωθυπουργού  Σιμόν Πέρες, αναφέροντας ότι οι παρατηρήσεις αυτές είχαν γίνει στην Ιερουσαλήμ- Ισραήλ.

Αλλά αργότερα το απόγευμα της Παρασκευής, το Γραφείο Τύπου έστειλε μία διόρθωση στο προηγούμενο μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, "που είχε σβήσει"  την λέξη "Ισραήλ" από την επικεφαλίδα της ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το παρασκήνιο έχει ως εξής : «η επίσημη πολιτική των ΗΠΑ αποφεύγει  να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ μέχρι την ολοκλήρωση των συνομιλιών, για το τελικό καθεστώς που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, δήθεν με την ενσωμάτωση  και του Ανατολικού τμήματος της Ιερουσαλήμ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγορεύει στους Αμερικανούς που γεννήθηκαν στην Ιερουσαλήμ να αναφέρουν ως πρωτεύουσα του  Ισραήλ την πόλη αυτή , μια πρακτική επιβεβαιώθηκε από την απόφαση 2015 του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το θέμα έφτασε στο ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, περίπου  50.000 Αμερικανοί που γεννήθηκαν στην  «ιερή πόλη» δεν έχουν συγκεκριμένο «τόπο γεννήσεως». Πρόκειται για γραφειοκρατικά παιχνίδια ή διακυβεύεται τίποτα άλλο πιο σοβαρό;

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι στο Τελ Αβίβ, αλλά  η χώρα διατηρεί και  ένα προξενείο στην Ιερουσαλήμ. Το Κογκρέσο ψήφισε έναν νόμο το 1995, ζητώντας την μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, αλλά όλοι ανεξαιρέτως οι Αμερικανοί πρόεδροι έκτοτε έχοντας χρησιμοποιήσει την απειλή της παραίτηση τους, εμποδίζουν αυτήν την μετακίνηση .

 Η πόλη της  Ιερουσαλήμ παραμένει διαιρεμένη. Μεγάλο τμήμα της πόλης ανήκει στο Ισραήλ ενώ η ανατολική Ιερουσαλήμ ελέγχεται από τους Παλαιστινίους. Ακόμη και η παλιά πόλη των Ιεροσολύμων είναι διαιρεμένη. Για το Ισραήλ, η Ιερουσαλήμ είναι η επίσημη πρωτεύουσά του, αν και οι περισσότερες χώρες θεωρούν πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ το Τελ Αβίβ.

Πρόκειται για περίεργη κατάσταση  που επικρατεί, την οποία εντείνει και η διαχρονική πολιτική στάση των αμερικανικών κυβερνήσεων  που δεν αναγνωρίζουν σε ΚΑΝΕΝΑΝ την πραγματική κυριαρχία της Ιερουσαλήμ. Το γιατί θα το μάθουμε λίαν συντόμως.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές