Κόσμος

Βάζουν «φωτιά» και στην Υπερδνειστερία οι νατοϊκοί ενώ οι Μολδαβοί ετοιμάζονται να εξεγερθούν κατά της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης

Άμεσες και ραγδαίες εξελίξεις θα έχουμε λίαν συντόμως στην περιοχή της Υπερδνειστερίας με αφορμή πρόσφατη ρωσική στρατιωτική άσκηση .

Το υπουργείο εξωτερικών της Μολδαβίας έκανε επίσημα  παράπονα  σε Ρώσους διπλωμάτες για την  πρόσφατη μεγάλη σε έκταση  και αριθμό στρατιωτών,  στρατιωτική άσκηση στην οποία συμμετείχαν και μηχανοκίνητες δυνάμεις στην  Υπερδνειστερία.

Το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι η άσκηση ήταν παράνομη, «προκλητική και απαράδεκτη» και είχε  ως στόχο να «υπονομεύσει  την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα» της Μολδαβίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι  Μολδαβοί ετοιμάζουν μαζικές κινητοποιήσεις θέλοντας να παρουσιάσουν την Ρωσία ως χώρα που ετοιμάζεται να επιτεθεί και να καταλάβει έδαφος της Μολδαβίας.

Το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών επανέλαβε το αίτημα του Κισινάου σύμφωνα με το οποίο  η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της και τα βαρέα όπλα από τη χώρα, ενώ ζητά   η ειρηνευτική επιχείρηση  να παραδοθεί σε δυνάμεις του ΟΗΕ.

Το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί θα «ενεργοποιήσουν»  και αυτό το μέτωπο στα Βαλκάνια με σκοπό να εξαντλήσουν την Μόσχα ανοίγοντας ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης μετά την Α.Ουκρανία και την Συρία.

Η Υπερδνειστερία αποτελεί «εμπόδιο» στις επιδιώξεις των ΗΠΑ για "άλωση" της περιοχής της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Η Ρωσία διατηρεί  μια δύναμη περίπου 1.000 ανδρών  στη Μολδαβία μετά την κατάπαυση του πυρός μεσολάβησε το 1992 μετά από  αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των Ρώσων αυτονομιστών και των Μολδαβών .

Υπενθυμίζουμε πλήθος άρθρων μας που βάζουν στο στόχαστρο αυτήν την περιοχή ως το  επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας , εδώ , εδώ, εδώ, και εδώ.

 

https://youtu.be/m33a2SO0H08?t=1

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ