Αρχείο

Απόφαση κόλαφος για την κυβέρνηση: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά - Το Μαξίμου ανοίγει «πόλεμο» με την Δικαιοσύνη - Ακολουθούν πολιτικές εξελίξεις;

 

Απόφαση-κόλαφο για τη κυβέρνηση συνιστά η αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες όπως έκρινε χθες το βράδυ το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με ψήφους 14 υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου έναντι 11 κατά δεν δίδεται ταυτόχρονα η δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθώσεις. Τι σημαίνει αυτό; Πολλά πράγματα.

Κατ' αρχήν, το Μέγαρο Μαξίμου υπέστη μία πολιτική, αλλά και στρατηγική ήττα, κι αυτό γιατί είχε επενδύσει στο νόμο Παππά κάνοντας τον “σημαία” κατά της διαπλοκής στο χώρο των media, για κάθαρση γενικότερα και πάταξη της διαφθοράς, με κοινωνικά μάλιστα οφέλη, αφού υποτίθεται πώς τα 255 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από τους τέσσερις υπερθεματιστές θα πήγαιναν για κοινωνικές δράσεις.

Όλα αυτά λοιπόν κατέπεσαν με την αντισυνταγματικότητα του νόμου, όπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας και η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον εκτεθειμένη πολιτικά, αφού είχε εμμείνει σε έναν νόμο που εξ αρχής φαίνονταν να έχει νομικά κενά και δύσκολα θα μπορούσε να περάσει. Τα πυρά της αντιπολίτευσης θα είναι σφοδρά, ενώ εκτιμάται πώς θα προκληθούν και εσωτερικές αναταράξεις στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν ο διαγωνισμός είναι σαν να μην έγινε ποτέ. Το ΣτΕ έκρινε πώς μόνο αρμόδιο για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που δεν έχει συγκροτηθεί. Ο διαγωνισμός καθίσταται άκυρος.

Τα κανάλια που έως σήμερα εξέπεμπαν θα συνεχίσουν κανονικά να λειτουργούν, ενώ όσοι έλαβαν νέα άδεια (οι κ.κ. Μαρινάκης και Σαββίδης) δεν μπορούν να εκπέμψουν. Τα χρήματα δε που δόθηκαν για προκαταβολή ή ως εγγυητικές επιστολές θα πρέπει να επιστραφούν. Τουλάχιστον στους δύο ανωτέρω. Στους άλλους δύο, στους κ. κ. Αλαφούζο και Κυριακού ίσως επιχειρηθεί κάποιου είδους συμψηφισμός.

Ήδη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση του ΣτΕ είπε πώς τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νόμο, ο οποίος θα δίδει τη δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης στους ήδη υπάρχοντες σταθμούς και η οποία, προφανώς θα χορηγείται έναντι αμοιβής. Μόνο αυτό μπορεί να συμβεί, όπως αναφέρουν τουλάχιστον δικαστικοί κύκλοι από τη στιγμή που ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός και μόνο αρμόδιο να αποφασίσει είναι το ΕΣΡ.

Η κυβέρνηση ωστόσο, έδειξε, όπως προκύπτει από την δήλωση της κ. Γεροβασίλη πώς ανοίγει “πόλεμο” με την Δικαιοσύνη, για την οποία μέχρι πρότινος έλεγε πώς σέβεται τις αποφάσεις της και δεν παρεμβαίνει στο έργο της. Η κυβερνητική εκπρόσωπος μίλησε για απόφαση του ΣτΕ που βγάζει αντισυνταγματικό το νόμο Παππά και πετάει στο δρόμο 15.000 παιδιά από τους παιδικούς σταθμούς και ακυρώνει 4.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία τη στιγμή που έκρινε συνταγματικό το PSI που κατέστρεψε τα Ασφαλιστικά Ταμεία και το “μαύρο” στην ΕΡΤ.

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο σφοδρή η επίθεση κατά του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου από την κυβέρνηση. “Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται. Κρίνονται τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής” είπε η κ. Γεροβασίλη και συνέχισε:

Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο. Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή. Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν”.

Μένει λοιπόν να δούμε πώς θα διαχειριστεί πλέον το θέμα η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, αφού είναι βέβαιο πώς η εξέλιξη της απόφασης του ΣτΕ θα επηρεάσει σίγουρα τον ανασχηματισμό, αλλά και ενδέχεται να προκαλέσει και πολιτικές εξελίξεις.

Ήδη, η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωση της αργά το βράδυ έθεσε θέμα εκλογών.Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν. Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να αντεπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε”, αναφέρει η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωση της και καταλήγει: Η αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ