Πολιτική

Ανακούφιση, διαβουλεύσεις και...γκρίνια μετά την άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου στην Ισπάνια

Επιτέλους, η Ισπανία θα έχει κυβέρνηση. Και μάλιστα μία συντηρητική κυβέρνηση χάρη στους Σοσιαλιστές!
Τα διεθνή ΜΜΕ εκφράζουν την ανακούφισή τους για την "κίνηση - ματ" των Σοσιαλιστών να ανοίξουν τον δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Μαριάνο Ραχόι. Μετά από δύο βουλευτικές εκλογές και μία πολιτική κρίση εντός του 2016, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης δεν θα είναι πλέον ακυβέρνητο καράβι, όπως ήταν τους τελευταίους δέκα μήνες, με τον Ραχόι να σηκώνει τα μανίκια για να κυβερνήσει τη χώρα για τρίτη φορά.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις
Ο βασιλιάς Φίλιππος Στ' της Ισπανίας θα έχει σήμερα γύρο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς με πιθανότερο πλέον σενάριο να δώσει και πάλι εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και ηγέτη του Λαικού Κόμματος. Με το Σοσιαλιστικό Κόμμα να ψηφίζει αποχή, ο Ραχόι αναμένεται να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην δεύτερη ψηφοφορία, όπου απαιτείται σχετική πλειοψηφία.
Ωστόσο, ακόμα κι αν ο Ραχόι γίνει πρωθυπουργός, επειδή θα είναι σε κυβέρνηση μειοψηφίας, η συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής θα είναι απέναντί του.

Οι Σοσιαλιστές έδωσαν τις ευλογίες τους στον Ραχόι
Χτες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα κλήθηκε να αποφασίσει τι στάση θα τηρήσει εάν ο συντηρητικός υπηρεσιακός πρωθυπουργός λάβει εκ νέου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου. Με σαφή πλειοψηφία το κόμμα τάχθηκε υπέρ της αποχής, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο σε μια νέα θητεία του ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος στον πρωθυπουργικό θώκο.Η αποχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος ήταν ο μόνος τρόπος να μην γίνουν οι τρίτες εκλογές, γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά ο χρόνος για την προκήρυξη εκλογών δεν είχε σταματήσει να μετρά αντίστροφα, καθώς αν δεν βρισκόταν λύση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, η Βουλή θα διαλυόταν.

Γκρίνια στους κόλπους των Σοσιαλιστών
Ωστόσο, στους κόλπους των Σοσιαλιστών η γκρίνια είναι έντονη. Ήδη, το σοσιαλιστικό κόμμα της Καταλονίας βρίσκεται σε τροχιά ρήξης με το κόμμα, εκφράζοντας ανοικτά την αντίθεσή του στην αποχή, ώστε ο Ραχόι να γίνει τελικά πρωθυπουργός. Όμως, αν το Σοσιαλιστικό Κόμμα έπαιρνε και πάλι θέση κατά του Ραχόι και η χώρα πήγαινε σε εκλογές, η ζημιά για το ιστορικό κόμμα θα ήταν μάλλον μεγαλύτερη . Αυτό τουλάχιστον εκτιμούν οι «βαρόνοι» που έριξαν τον Πέδρο Σάντσεθ από την ηγεσία του σοσιαλιστικού κόμματος.

Η Ισπανία της Μεταπολίτευσης, θα αποκτήσει όπως όλα δείχνουν για πρώτη φορά κυβέρνηση μειοψηφίας. Μία κυβέρνηση που θα κληθεί να χειριστεί άμεσα δύο ζητήματα: τις απαιτήσεις των Βρυξελλών για νοικοκυρεμένα οικονομικά και την απόφαση των Καταλανών να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...