Κόσμος

Έφτασε η ώρα για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;

Μία παρόμοια, με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση, εκδηλώθηκε το 1930 και οδήγησε στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το βάρος του χρέους των ανεπτυγμένων χωρών έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από την εποχή του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ οι επενδύσεις έφθασαν στο ελάχιστο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τα οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο Vesti Finance.
Σήμερα, περισσεύουν οι εκκλήσεις για δημοσιονομική τόνωση, αλλά η κατάσταση των οικονομιών των ανεπτυγμένων χωρών μοιάζουν με εκείνο που είδε ο κόσμος πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι αρχές δεν βλέπουν διέξοδο από τη συνεχιζόμενη αύξηση του βάρους του χρέους. Ωστόσο για να ηρεμήσουν την κοινωνία είναι αναγκασμένες να επιστρέψουν στο τέλος ενός «καλού ελλείμματος», το οποίο χρησιμεύει ως «δικαιολογία για να αυξήσουν τις δαπάνες τους σε εθνικό επίπεδο».
Μια κατάσταση παρόμοια με τη σημερινή επικρατούσε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930, οπότε η Μεγάλη Ύφεση σε μεγάλο βαθμό είχε ξεπεραστεί ως αποτέλεσμα της έναρξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η οικονομική πραγματικότητα της Ιαπωνίας

Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Taro Aso, υπενθύμισε τον περασμένο Μάρτιο ότι «κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 η κατάσταση με τον αποπληθωρισμό στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με παρόμοιο τρόπο». Υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που σχετίζονταν με την εισαγωγή του New Deal του προέδρου Franklin D. Roosevelt ήταν το γεγονός ότι για μεγάλο διάστημα οι επιχειρηματίες και οι διαχειριστές ήταν απρόθυμοι να επενδύσουν κεφάλαια μέσω δανεισμού.

Σύμφωνα με Aso, το ίδιο πράγμα συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ιαπωνία. Τόνισε ότι τα «τα πολύ υψηλά κέρδη τους οι εταιρείες της Ιαπωνίας δεν θα τα δαπανήσουν για τις επενδύσεις κεφαλαίου». «’Έχουν κεφάλαια για την αύξηση των μισθών ή την πληρωμή των μερισμάτων, αλλά δεν θα τα χρησιμοποιήσουν. Διατηρούν τα χρήματά τους και τις καταθέσεις τους, ενώ τα οφέλη τους θα συνεχίσουν να αυξάνονται», δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός.

Κατά την άποψη του Aso, η κατάσταση της δεκαετίας του 1930 επιλύθηκε όταν ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και η ανάκαμψη του 1940 αποτέλεσε μια λύση για τις ΗΠΑ.

Ένας πόλεμος ως «οικονομικό κίνητρο»

Από την πλευρά του ο Paul Krugman, ο βραβευμένος με Νόμπελ στα οικονομικά, συνομιλώντας με τον ιάπωνα υπουργό τόνισε πως «από μακροοικονομική άποψη, ο πόλεμος αποτελεί ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο», δηλαδή αυτό σημαίνει ότι ήταν ο πόλεμος που «οδήγησε σε μια δημοσιονομική ώθηση».

Ο Krugman επεσήμανε ότι η ιστορία της δεκαετίας του 1930 βασίστηκε στο γεγονός ότι το New Deal του Ρούσβελτ βασίστηκε στη δημοσιονομική τόνωση του 1937, επειδή «εκείνη την εποχή, όπως και τώρα, υπήρχαν πολλά σημάδια που δείχνουν την ανάγκη για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού». Ο οικονομολόγος τόνισε ότι μέτρο αποτέλεσε ένα «τρομερό λάθος» διότι «προκάλεσε τη δεύτερη μεγάλης κλίμακας ύφεση».

Επιμέλεια: Θ. Αγουρίδου

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...