Αρχείο

Έρχονται πολεμικές εξελίξεις πολύ σύντομα: Σε εφαρμογή έθεσε η Μόσχα το δόγμα της «Maskirovka» - Σε συναγερμό το ΝΑΤΟ για τη Βαλτική (εικόνες)

Σε εφαρμογή έχει θέσει η Ρωσία το περιβόητο δόγμα "Μασκίροβκα" που προμηνύει πολεμικές εξελίξεις και μάλιστα πολύ σύντομα. Η "Μασκίροβκα" αφορά ένα ένα τεράστιο πλέγμα ενεργειών παραπλάνησης ενός ολόκληρου έθνους με σκοπό το αιφνιδιαστικό πρώτο πλήγμα ή ακόμα και την δημιουργία ψεύτικων στόχων σε περιπτώσεις βομβαρδισμών όπου κρίσιμες υποδομές πρέπει να προστατευτούν πάση θυσία.

Πρόκειται για μια ακόμη ρωσική κίνηση στην σκακιέρα μετά τις προετοιμασίες πολέμου στα επισιτιστικά αποθέματα και την συμβουλή να επιστρέψουν πίσω στη Ρωσία όσοι Ρώσοι σπουδάζουν ή μένουν στο εξωτερικό.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε εντολή για στρατιωτικές παραγγελίες φουσκωτών ομοιωμάτων ρωσικών οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται για να παραπλανούν τον «εχθρό» και έχουν την ικανότητα να τραβούν πάνω τους τους εχθρικούς πυραύλους εκπέμποντας θερμότητα .

Υπάρχουν φουσκωτά-ομοιώματα για όλα τα είδη οπλικών συστημάτων από μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μέχρι εγκαταστάσεις ολόκληρες στα οποία οι Ρώσοι είναι μετρ στο είδος αυτό.

«Αν έχετε μελετήσει τις σημαντικότερες μάχες της ιστορίας, θα δείτε ότι η πονηριά κερδίζει κάθε φορά», δηλώνει ο Αλεξέι  Komarov, μηχανικός στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις  υπεύθυνος για τα «φουσκωτά οπλικά συστήματα . "Κανείς δεν κερδίζει ποτέ με ειλικρίνεια.", δηλώνει ο ίδιος.

Πρόκειται για πολύχρονο σχέδιο  του ρωσικού στρατού σε επιχειρήσεις εξαπάτησης και παραπλάνησης , γνωστό ως «maskirovka», ή αλλιώς «συγκάλυψη».

Είναι ένα ψυχολογικό πόλεμο δόγμα που γίνεται όλο και πιο κρίσιμο στοιχείο στις νέες  γεωπολιτικές φιλοδοξίες της χώρας.

Το δόγμα εφαρμόστηκε κατά κόρον στις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας  στην Κριμαία το 2014, όταν οι Ρώσοι στρατιώτες έλεγαν  ότι είναι «διακοπές» ή «εθελοντές» στην ανατολική Ουκρανία ή ακόμη ότι βοηθούσαν σε μια  «ανθρωπιστική  αερογέφυρα» στη Συρία το 2015.

Η Μόσχα έστειλε ένα «ανθρωπιστικό» κομβόι με βαμμένα  στρατιωτικά οχήματα στις επαναστατημένες ανατολικές επαρχίες της Νέας Ρωσίας. Τα φορτηγά βρέθηκαν αργότερα να είναι ως επί το πλείστον άδεια, προκαλώντας εικασίες για το ακριβώς είχε αποσταλεί εκεί με σκοπό  να αποτρέψει μια ουκρανική αντεπίθεση εναντίον των ανταρτών.

Η ιδέα πίσω από το δόγμα της  maskirovka είναι να μπερδέψει τον εχθρό, ο οποίος απλά να μαντεύει χωρίς ποτέ να δύναται να ανακαλύψει τις πραγματικές προθέσεις των ρωσικών δυνάμεων.

Αυτό επιτυγχάνεται  χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα στον πολιτικό και στρατιωτικό τομέα με σκοπό να διατηρείται πάντα  το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού για την Μόσχα . Το δόγμα, σύμφωνα με στρατιωτικούς  αναλυτές , είναι κατά μία  έννοια "πολυεπίπεδο."

Έτσι, σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την εισβολή της Κριμαίας, ο κ Πούτιν αρνήθηκε αρχικά κατηγορηματικά ότι τα "πράσινα ανθρωπάκια" που εμφανίζονταν  στις τηλεοπτικές οθόνες ήταν Ρώσοι στρατιώτες, λέγοντας ότι ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει μια  στρατιωτική στολή και να την φορέσει . Μετά από  πέντε εβδομάδες όμως και  μετά την  επίσημη ένωση με την χερσόνησο,  ο ίδιος  παραδέχτηκε ότι τα στρατεύματα ήταν Ρώσοι στρατιώτες .

Η Maskirovka πηγαίνει πολύ πιο πέρα από ένα απλό καμουφλάζ που χρησιμοποιείται από όλους τους στρατούς και περιλαμβάνει μια σειρά από ιδέες για εσφαλμένη κατεύθυνση και παραπληροφόρηση, τόσο χρήσιμο σήμερα όπως ήταν για δεκαετίες πριν.

Οι Σοβιετικοί χάρτες, για παράδειγμα, συχνά περιλάμβαναν ανακρίβειες που απογοήτευαν τους επίδοξους οδηγούς αλλά εξυπηρετούσαν  έναν εθνικό σκοπό, αυτόν  της ασφάλειας.

Εάν ένα χάρτης ληφθεί από έναν κατάσκοπο, θα είχε συγκεχυμένες πληροφορίες για την ενδεχόμενη εισβολή εχθρικών δυνάμεων  για θέματα  όπως δρόμοι , οδηγώντας της δυνάμεις αυτές σε βάλτους.

Στην πραγματικότητα, σχεδόν κάθε ρωσική ή  σοβιετική ανάπτυξη κατά τον τελευταίο μισό αιώνα, από την Άνοιξη της Πράγας έως το Αφγανιστάν, και από την Τσετσενία έως  την Ουκρανία, εμπεριείχε χιλιάδες  αποτελεσματικά τεχνάσματα .

Στρατιώτες μεταμφιεσμένοι ως τουρίστες έπλευσαν στη Συρία το 1983 σε αυτό που έγινε γνωστό ως τέχνασμα "του σύντροφου τουρίστα ".

Η εμφάνιση μυστηριωδών  καμουφλαρισμένων στρατιωτών  στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν,  Γκρόζνι, και  την Τσετσενία, προανήγγειλαν ευρύτερες αναπτύξεις από το 1979 και το 1994.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι το επόμενη θέατρο για μια τέτοια τακτική μπορεί να είναι η περιοχή της Βαλτικής, που φιλοξενεί σημαντικές μειονότητες των Ρώσων καθώς και η μεγάλη ρωσική στρατιωτική βάση στο Καλίνινγκραντ.

Οι δυνατότητες της Ρωσίας στις χώρες της Βαλτικής είναι τεράστιες.

«Το διασκεδαστικό μέρος για τις χώρες της Βαλτικής, από τη ρωσική πλευρά, είναι ότι η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ στηρίζεται σε ένα  άχρηστο κομμάτι γης, το οποίο στην ουσία το ελέγχει η Μόσχα», δήλωσε   ο Michael Kofman,  στρατιωτικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Kennan στην Ουάσιγκτον.

Η Maskirovka έχει «σχεδιαστεί για να χειραγωγήσει  την εικόνα που έχει ο αντίπαλος για την πραγματικότητα, παραπληροφορόντας τον για τα πάντα, κάτι που θα επηρεάσει  τελικά  τη διαδικασία λήψης αποφάσεων  ατόμων, οργανισμών, κυβερνήσεων και κοινωνιών ολόκληρων»,  δηλώνει ο Dima Adamsky, ειδικός στον ψυχολογικό πόλεμο.

Το μόνο που δεν γνωρίζουν όμως  οι Αμερικανοί είναι ότι η "μασκίροβκα" είναι ελληνική λέξη και προέρχεται από τις μεθόδους που μάχονταν ο βυζαντινός στρατός.

Αυτές οι μέθοδοι αναφέρονται στο "στρατηγικόν του Μαυρίκιου" και στα γραπτά του Νικηφόρου Φωκά , τα οποία αντέγραψαν οι Ρώσοι και τα  μετέφεραν στην πατρίδα τους.

 

Image result

Image result for A New Weapon in Russia’s Arsenal, and It’s Inflatable

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ