Κόσμος

Ένταση μεταξύ Ισραήλ-Τουρκίας: Αρνηση απόσυρσης των τουρκικών κατηγοριών εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών για το Mavi Marmara

Φουντώνει και πάλι η ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ , η οποία σύμφωνα με πηγές δεν έχει εξομαλυνθεί και σε καμία περίπτωση δεν έχει έλθει  στην πρωτύτερη κατάσταση, ειδικά μετά την συνάντηση στην Ελβετία από εκπροσώπους των δύο χωρών.    

Τουρκικό δικαστήριο αρνήθηκε να αποσύρει  τις κατηγορίες εναντίον των ισραηλινών στρατιωτών παρά το γεγονός ότι  αυτό είναι ένα από τα  αιτήματα του Ισραήλ, που ενέκρινε η τουρκική πλευρά , για την  επαναπροσέγγιση και την συμφωνία μεταξύ της Ιερουσαλήμ και  Άγκυρας.

Ζητήθηκε η ακρόαση για  αξιωματικούς των Ισραηλινών ΕΔ από ένα δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη  για ημερομηνία μέσα  στο έτος κανονικά σαν να μην ισχύει τίποτα , τονίζει το ισραηλινό  κανάλι  2.

Οι κατηγορίες εναντίον των Ισραηλινών κομάντος αφορούν την επιδρομή το 2010 στο τουρκικό πλοίο Mavi marmara,  το οποίο  προσπάθησε να παραβιάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας.

Η συμφωνία που υποτίθεται ότι είχε επιτευχθεί ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία και για την οποία είχαμε τονίσει από το pentapostagma,gr ότι γίνεται για «μάτια του κόσμου» και δεν ισχύει, καθόριζε σαφώς   την "πλήρη απελευθέρωση από κάθε ευθύνη του Ισραήλ, των στρατιωτών και των πολιτών του σε σχέση με οποιαδήποτε  αξιώσεις, αστικής ή ποινικής ευθύνης , που έχουν ή πρόκειται να κατατεθούν  από τουρκικά δικαστήρια , ή άμεσα ή έμμεσα, από τη Δημοκρατία της Τουρκίας ή από τουρκικά νομικά πρόσωπα, σε σχέση με το συμβάν με το στολίσκο. "

Ως μέρος της συμφωνίας συμφιλίωσης, το Ισραήλ έχει ήδη καταβάλει  20 εκατομμύρια δολάρια στις οικογένειες των ακτιβιστών που σκοτώθηκαν, ενώ  εξέδωσε επίσημη συγγνώμη για το περιστατικό.

Η  έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για το περιστατικό των ισραηλινών δυνάμεων με το  Mavi Marmara διαπίστωσε ότι  ο ναυτικός αποκλεισμός του Ισραήλ ήταν δικαιολογημένος.

Η ουσία όμως είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ η νυν ισραηλινή ηγεσία να έχει τις σχέσεις που είχε με την κεμαλική Τουρκία. Ισραηλινοί και ισλαμιστές δεν πρόκειται να συμφιλιωθούν παρά τις όποιες προσπάθειες των ΗΠΑ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ