Οικονομία

TτΕ: «Η κατάσταση στην Τράπεζα Αττικής είναι αναστρέψιμη»

Αισιόδοξος για την θετική πορεία της Τράπεζας Αττικής με τη νέα διοίκηση, εμφανίστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη νομιμότητα χορήγησης δανείων από Τράπεζες σε κόμματα και ΜΜΕ, ο γενικός διευθυντής Επιθεώρησης της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Πάσχας.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι το λογιστικό υπόλοιπο των δανείων των κομμάτων προς τις Τράπεζες είναι της τάξεως των 295 εκατ. ευρώ και από αυτά, μόνο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ θεωρούνται ομαλής είσπραξης.

Πάντως, διευκρίνισε, ότι ο ίδιος δεν έχει υπόψη του για πολιτική παρέμβαση στη χορήγηση δανείου σε κόμμα ή Μέσο Ενημέρωσης.

Ειδικότερα, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών, σχετικά με την Τράπεζα Αττικής, ο κ. Πάσχας δήλωσε αισιόδοξος, μετά την παραδοχή της διοίκησης για τα προβλήματα που υπήρχαν και το πλάνο που έχει βάλει για την επίλυσή τους.

«Αυτό που με προβλημάτισε για την Τράπεζα Αττικής και με ανησύχησε, ήταν ότι από το 2010 η διόρθωση γινόταν με αργούς ρυθμούς. Αυτό άλλαξε. Χθες, η Τράπεζα έβγαλε ανακοίνωση με την οποία αναγνωρίζει τα προβλήματα που έχουμε εντοπίσει και έβαλε συγκεκριμένο πλάνο για την επίλυσή τους», ανέφερε ο κ. Πάσχας.

Όπως είπε, το πιο σημαντικό εύρημα για την Τράπεζα Αττικής, ήταν ότι «ένα μεγάλο, σημαντικό κομμάτι του χαρτοφυλακίου της, τιμολογείτο κάτω του κόστους. Όμως η ανακοίνωση της Τράπεζας, ότι θα επανεξετάσουμε την τιμολογιακή πολιτική, είναι ενθαρρυντικό στοιχείο».

«Είμαι 41 χρόνια στο τραπεζικό χώρο. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι. Η πορεία μιας Τράπεζας καθορίζεται από τις αποφάσεις των μετόχων της», τόνισε.

Σε ερώτηση δε, του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτη Φάμελλου, αν είναι ασφαλείς οι οικονομικοί δείκτες της Τράπεζας και δεν παρουσιάζει πρόβλημα σταθερότητας, ο κ. Πάσχας απάντησε χαρακτηριστικά:

«Η κατάσταση στην Τράπεζα Αττικής είναι αναστρέψιμη. Αν έχεις ένα διοικητικό συμβούλιο, όπως αυτό που είναι σήμερα, που έχει και την εμπειρία και την κατάρτιση και συνεχίζουν να δείχνουν την συνέπεια που έδειξαν αυτές τις τελευταίες 10 μέρες, είμαι αισιόδοξος».

Χαρακτηριστική δε ήταν η απάντησή του για τον νέο πρόεδρο της Τράπεζας Αττικής, Θόδωρο Πανταλάκη.

«Συνεργαστήκαμε στο παρελθόν με τον κ. Πανταλάκη. Φεύγω όμως από τα πρόσωπα. Άπαξ και ξεκινάει αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και λέει αυτό είναι το πλάνο μου, είμαι αισιόδοξος», τόνισε.

Για τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων ανέφερε, ότι την περίοδο 2000-2003 ήταν χαμηλού κινδύνου, σε σχέση με την ετήσια επιχορήγησή τους, ωστόσο όσο πέρναγαν τα χρόνια και αυξάνονταν τα δάνεια και ενεχυριάζονταν οι απαιτήσεις, γίνονταν ολοένα και πιο υψηλού κινδύνου. Πάντως, όπως είπε, τα τελευταία δάνεια δόθηκαν το 2011.

«Όταν απέναντι σου έχεις έναν πολιτικό οργανισμό, δεν περιμένεις να αθετήσει τις υποχρεώσεις του. Όσο περνούσε ο καιρός και αυξάνονταν τα υπόλοιπα των χρηματοδοτήσεων και έφτασαν μέχρι το 2020, ήταν εκ των πραγμάτων υψηλού κινδύνου. Γι’ αυτό οι Τράπεζες είχαν προβλέψεις 90% για τα δύο κόμματα, ενώ για τα άλλα κόμματα είχαν μηδέν προβλέψεις», ανέφερε.

Ο κ. Πάσχας επεσήμανε ότι το λογιστικό υπόλοιπο των δανείων σε κόμματα, είναι ύψους 295 εκατ. ευρώ και μόνο τα δάνεια ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ θεωρούνται «ομαλής είσπραξης».

Χαρακτηριστική ήταν και η απάντησή του στην ερώτηση, αν πιστεύει ότι θα αποπληρωθούν τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που είναι της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ.

«Το ύψος τους είναι πάρα πολύ μεγάλο. Σαν επιθεωρητής, σαν πολίτης, σαν άνθρωπος, δεν θα ήθελα να ακούσω ότι αυτά τα δάνεια δεν θα πληρωθούν ποτέ», είπε.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια σε ΜΜΕ, ο κ. Πάσχας τόνισε ότι μέχρι το 2009, παρά το γεγονός ότι το κάθε Μέσον έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και η προσέγγιση ήταν διαφορετική, οι χρηματοδοτήσεις ήταν σε ανεκτό επίπεδο.

Πρόσθεσε δε, ότι κάποιες επιχειρήσεις άργησαν να αντιληφθούν ότι έπρεπε να νοικοκυρευτούν και να βάλουν λεφτά στις επιχειρήσεις.

«Οι Τράπεζες ήταν ανέτοιμες να διαχειριστούν αυτή την κρίση. Είμαι από το 1975 στον τραπεζικό τομέα. Δεν έχουμε ξαναζήσει αυτά που ζήσαμε από το 2009 μέχρι σήμερα. Οι Τράπεζες από την πλευρά τους προσπαθούσαν να αγοράσουν χρόνο, όλες οι επιχειρήσεις που ήταν σε λειτουργία, ήταν μεγάλα ονόματα και όποιοι έβαλαν λεφτά και εγκαίρως restructuring, αυτοί είναι που θα επιβιώσουν.

Είπε ακόμα ότι ο όμιλος του ΣΚΑΪ, η εταιρία του ΑΝΤΙ και η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις τους μέχρι σήμερα και το STAR πληρώνει μόνο τους τόκους του δανείου που έχει λάβει.

Για την εταιρία «Τηλέτυπος» και το κοινοπρακτικό δάνειο, ύψους 98 εκατ. ευρώ που έλαβε, ανέφερε ότι ήταν συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις μέχρι το 2012, ενώ μέχρι το 2015 πληρώθηκαν 13,5 εκατ. ευρώ δόσεις και 18 εκατ. τόκοι, σύνολο 31 εκατ. ευρώ και έχει μείνει ένα υπόλοιπο της τάξεως των 85 εκατ. ευρώ με ενεχυριασμένα τιμολόγια 20 εκατ. ευρώ που πληρώνονται.

Ενδεικτική ήταν η απάντησή του στην ερώτηση, γιατί οδηγήθηκε ο «Τηλέτυπος» στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

«Ήταν υποχρεωμένοι οι μέτοχοί του να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ήταν ο όρος για την ανανέωση του κοινοπρακτικού δανείου. Δεν το κάνανε» είπε ο κ. Πάσχας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ