Εκκλησία

O Σερρών Θεολόγος: O σταυρός του Κυρίου είναι το καύχημα, η δύναμη και η ελπίδα μας

Μέσα σε ατμόσφαιρα πνευματικής ανατάσεως και με τη δέουσα λαμπρότητα, τελέστηκε και εφέτος η ιερά πανήγυρις της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλεως των Σερρών.

Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 13 Σεπτεμβρίου πλήθος πιστών έσπευσε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Σερρών, προκειμένου να προσκυνήσουν τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, το αγιώτερο σύμβολο της Ορθοδόξου Χριστιανικής πίστεως, που αποτελεί σημείο νίκης, ελπίδος, ζωής, και αναστάσεως.

Στην ακολουθία του πολυαρχιερατικού πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φιλαδελφείας κ. Βενεδίκτου εκ του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του σεπτού Ποιμενάρχου Σερρών κ. Θεολόγου.
Μετά την ευλογία της αρτοκλασίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών καλωσόρισε και ευχαρίστησε ευγνωμόνως τους δύο Σεβ. Αρχιερείς για τον κόπο στον οποίο υπεβλήθησαν, προκειμένου να λαμπρύνουν με την παρουσία τους την ιερά πανήγυρη. Τόνισε, επίσης, την από πολλών ετών πνευματική επικοινωνία που έχει και με τους δύο Σεβ. Μητροπολίτες, η παρουσία των οποίων περιποιεί τιμή τόσο στον ίδιο όσο και στην τοπική Εκκλησία.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Ποιμενάρχη Σερρών για την τιμητική του πρόσκληση και εν συνεχεία κήρυξε τον θείο λόγο, στον οποίο τόνισε ότι η ζωή της Εκκλησίας είναι σταυροαναστάσιμη. Αναφέρθηκε στις αρετές της αυτογνωσίας και της αυτομεμψίας, οι οποίες πρέπει να διακρίνουν τον χριστιανό, ενώ προέτρεψε τους πιστούς να απαρνηθούν το κοσμικό φρόνημα και να ανοιχτούν προς τη ζωή του Χριστού, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η απομόνωση οδηγεί στο θάνατο και στην αφάνεια, ενώ η πορεία μαζί με τον Χριστό και τον συνάνθρωπο οδηγεί στην πραγματική ζωή.
Ανήμερα της μεγάλης θρησκευτικής εορτής της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού τελέσθηκε πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία, στην οποία συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και ο Σεβ. Ποιμενάρχης Σερρών.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η ακολουθία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, κατά το τυπικό των Ιεροσολύμων από τον Σεβ. Μητροπολίτη Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτο.
Στην ομιλία που ακολούθησε μετά την τελετή υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, ο Σεβ. Ποιμενάρχης Σερρών κ. Θεολόγος κάλεσε τους πιστούς να ενστερνισθούν στη ζωή τους το σταυρικό φρόνημα και ήθος, που είναι το πραγματικό καύχημα του πιστού ανθρώπου, τονίζοντας ότι «κάθε φορά που ατενίζουμε τον Σταυρό του Χριστού, αντιλαμβανόμεθα το μέγεθος της θείας αγάπης η οποία λειτουργεί ως αντίδοτο για τήν θεραπεία του ανθρώπου από το βαρύτατο και θανάσιμο τραύμα της αμαρτίας, αλλά και ως αστείρευτη πηγή εμπνεύσεως, δυνάμεως και ζωής.

Η ορθόδοξη πίστη είναι πραγματική ζωή, δύναμις, πορεία αναστάσεως και ελπίδος μαζί με τον Χριστό». Τέλος, ο Σεβ. ευχαρίστησε εγκαρδίως του Σεβ. Αρχιερείς για τήν συμμετοχή τους στο λαμπρό συλλείτουργο και τους ευχήθηκε πολυετή, ευλογημένη και καρποφόρο διακονία.
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι στην λαμπρή εορτή συμμετείχαν ο βουλευτής Σερρών κ. Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλειος Παπαβασιλείου, Αντιδήμαρχοι, ενώ την στρατιωτική ηγεσία εκπροσώπησε ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχης κ. Ιωάννης Γκουτζουρέλας. Επίσης, πλήθος πιστών προσήλθε στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Σερρών για να προσκυνήσει το ιερώτατο σύμβολο του Τιμίου Σταυρού, το οποίο είναι ποτισμένο από
τη ζωηφόρο Χάρη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ