Κοινωνία

O άνθρωπος με το Σιδηρούν Προσωπείο- Η αποκάλυψη του Βολταίρου και οι θρύλοι που τον συνόδευαν (εικόνες)

Υπήρξε ένας από τους διασημότερους φυλακισμένους όλων των εποχών. Η ταυτότητα του παραμένει ένα άλυτο μυστήριο μέχρι και σήμερα.

Πέρασε σχεδόν σαράντα χρόνια στη φυλακή με καλυμμένο το πρόσωπο του χωρίς ποτέ κανείς να μάθει ποιος πραγματικά είναι.

Όλοι τον γνωρίζουν ως τον άνθρωπο με το Σιδηρούν Προσωπείο, ή αλλιώς τον άνθρωπο με τη Σιδερένια Μάσκα.

Η σύλληψη

 

Το 1669 ή το 1970 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου ΙΔ συλλαμβάνεται ένας άνδρας με το όνομα Ευστάθιος Ντοζέ. Κανείς δεν γνώριζε ποιος είναι, τι έχει κάνει στη ζωή του και ποιος ήταν ο λόγος για τον οποίο είχε συλληφθεί. Το μόνο που είχε διαπιστωθεί είναι ότι ο άνθρωπος αυτός είχε ζήσει σε διάφορες φυλακές της Γαλλίας καθώς και σε μια της Ιταλίας.

Ο φυλακισμένος άνδρας πέθανε στις 19 Νοεμβρίου του 1703 και κηδεύτηκε με το όνομα Μαρσιολί. Το ενδιαφέρον για εκείνον ήταν τεράστιο καθώς ποτέ κανείς δεν κατάφερε να δει το πρόσωπο του, το οποίο ήταν πάντα καλυμμένο με μια μάσκα από μαύρο βελούδο.

Η αποκάλυψη του Βολταίρου

maska3

Το μυστήριο για τον άνθρωπο με την σιδερένια μάσκα διαιωνίζεται μέχρι σήμερα. Εκείνος που έκανε γνωστή την ιστορία του ήταν ο Βολταίρος όταν το 1771 υποστήριξε ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία ετεροθαλής αδερφός του Λουδοβίκου ΙΔ.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη θεωρία ο βασιλιάς τον φυλάκισε για να μην διεκδικήσει τον θρόνο. Ο Βολταίρος υποστήριζε μάλιστα ότι η μάσκα δεν ήταν βελούδινη αλλά σιδερένια.

Το Σιδηρούν Προσωπείον

Το σενάριο του Βολταίρου ήρθε να ενισχύσει αργότερα ο Αλέξανδρος Δούμας ο οποίος έγραψε για τον μυστηριώδη κρατούμενο στο τελευταίο μέρος του ιστορικού μυθιστορήματος του «Ο Υποκόμης της Βραζελόνης». Το Σιδηρούν Προσωπείον, γνωστό και ως «Ο Άνθρωπος με τη Σιδερένια Μάσκα», αποτελεί το τελευταίο μέρος του ιστορικού μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Δουμά.

Σύμφωνα με τον Δουμά η μητέρα του Λουδοβίκου ΙΔ γέννησε δίδυμα αλλά οι σύμβουλοι του πατέρα του, του Λουδοβίκου ΙΓ, του είπαν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει ειρήνη και τάξη στο βασίλειο με δύο διεκδικητές του θρόνου και ότι ο εμφύλιος ήταν σχεδόν σίγουρος. Έτσι ένα από τα δύο παιδιά εξορίστηκε σε κάποιο κτήμα και μεγάλωνε χωρίς να γνωρίζει την αληθινή του ταυτότητα.

Κάποια στιγμή όμως τα δύο αδέλφια μαθαίνουν την αλήθεια και ο βασιλιάς φοβούμενος μην χάσει την εξουσία του διατάσσει την φυλάκιση του αδελφού του τοποθετώντας του και μια σιδερένια μάσκα η οποία ήταν έτσι κατασκευασμένη ώστε να μην μπορεί να βγει χωρίς να χάσει την ζωή του αυτός που την φορούσε. Το μυθιστόρημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία και μάλιστα μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο να ενσαρκώνει τον πρωταγωνιστή.

Ο υπηρέτης του μυστηριώδη καρδινάλιου Μαζαρίνο

maska2

Η νεότερη θεωρία ήρθε από τον καθηγητή ιστορίας  στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Πολ Σονίνο, ο οποίος  έπειτα από τριάντα χρόνια ερευνών εξέδωσε ένα βιβλίο στο οποίο υποστηρίζει, ότι ο κρατούμενος δεν ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας της Γαλλίας αλλά ο υπηρέτης του καρδινάλιου Ιούλιου Μαζαρίνο, ο οποίος διαδέχτηκε τον καρδινάλιο Ρισελιέ που έπαιξε κεντρικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Γαλλίας τον 17ο αιώνα.

Ο Μαζαρίνο επισκέφτηκε τον Λουδοβίκο ΙΓ και τον Ρισελιέ ως διαμεσολαβητής για τον τερματισμό του πόλεμου μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας. Ο Ρισελιέ λίγο πριν πεθάνει φρόντισε ο Μαζαρίνο μετά τον θάνατο του να γίνει πρωθυπουργός. Ο Μαζαρίνο εκτός από μια θέση στην εξουσία κατάφερε να κερδίσει και μια θέση στην καρδιά της συζύγου του Λουδοβίκου ΙΓ, Άννας της Αυστρίας.

Μάλιστα κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο Λουδοβίκος ΙΔ στην πραγματικότητα ήταν παιδί του Μαζαρίνο. Μετά τον θάνατο του Λουδοβίκου ΙΓ και μέχρι να ενηλικιωθεί ο Λουδοβίκος ΙΔ τυπικά τα ηνία της χώρας είχε η μητέρα του αλλά ουσιαστικά εκείνος που καθόριζε τις εξελίξεις ήταν ο Μαζαρίνο, ενώ έντονη ήταν και η φήμη ότι ο Μαζαρίνο και η Άννα παντρεύτηκαν κρυφά.

Σύμφωνα με τον Σονίνο ο Ντοζέ κάποια στιγμή άρχισε να αποκαλύπτει κάποιες από τις παράνομες δραστηριότητες του Μαζαρίνο, ο οποίος το έμαθε και διέταξε να συλλάβουν τον Ντοζέ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι του είπαν να μην αναφέρει ποτέ ποιος είναι στην πραγματικότητα με την απειλή ότι θα τον σκοτώσουν. Έτσι του έδωσαν μια βελούδινη μάσκα την οποία φορούσε συνέχεια αλλά είχε την δυνατότητα να την βγάλει όποτε επιθυμούσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...