Πολιτική

CIA: Ο Πινοσέτ είχε διατάξει προσωπικά την δολοφονία Λετελιέρ

Ο δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ είχε διατάξει προσωπικά την εξόντωση του αντιφρονούντα Ορλάντο Λετελιέρ, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Ουάσινγκτον το 1976, όπως επιβεβαιώνουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA, τα οποία παραδόθηκαν χθες στην πρόεδρο Μισέλ Μπατσελέτ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Χέδερ Χίγκινμποτομ παρέδωσε τα έγγραφα στην Μπατσελέτ κατά τη διάρκεια μιας τελετής στον τόπο της επίθεσης στην αμερικανική πρωτεύουσα, δύο ημέρες μετά τη συμπλήρωση της 40ής επετείου της δολοφονίας.
Η Μπατσελέτ υπήρξε εξάλλου η ίδια αντιφρονούσα και είχε βασανιστεί επί των ημερών του καθεστώτος του Πινοσέτ.

Στα έγγραφα συμπεριλαμβάνεται μια αναφορά της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, η οποία είχε συνταχθεί το 1987 και πιστοποιεί πως ο Πινοσέτ είχε ενορχηστρώσει την επίθεση, που διαπράχθηκε σε έναν δρόμο της Ουάσινγκτον.

«Βλέπουμε την απόδειξη ότι ο πρόεδρος Πινοσέτ διέταξε προσωπικά τον επικεφαλής της υπηρεσίας κατασκοπείας του να προχωρήσει στη δολοφονία» στην αναφορά της CIA, υπογράμμισε ο Πίτερ Κόρνμπλου, ειδικός της οργάνωσης National Security Archive.

Οι φάκελοι που παραδόθηκαν στην Μπατσελέτ αποτελούν το «τελευταίο πακέτο ντοκουμέντων που συνδέονται με την δολοφονία» του Λετελιέρ, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι είχε παραδώσει στο Σαντιάγο περίπου 1000 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα που συνδέονται με την υπόθεση.
Ο Ορλάντο Λετελιέρ, πρώην υπουργός Εξωτερικών του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε, τον οποίο ανέτρεψε ο Πινοσέτ, ήταν ένας από τους πιο ανυποχώρητους αντίπαλους του στρατιωτικού καθεστώτος που επιβλήθηκε με το πραξικόπημα. Σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγο ενός Αμερικανού συνεργάτη του και γραμματέα του, τη Ρόνι Μόφιτ, όταν εξερράγη η βόμβα που είχαν τοποθετήσει στο αυτοκίνητό του πράκτορες της διαβόητης ασφάλειας του καθεστώτος Πινοσέτ, της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών ή DINA.

Η έκρηξη σημειώθηκε την 21η Σεπτεμβρίου 1976 στην καρδιά της Ουάσινγκτον, στη συνοικία των πρεσβειών. Ο Μάικλ Μόφιτ, ο συνεργάτης του Λετελιέρ και σύζυγος της Ρόνι, που βρισκόταν επίσης μέσα στο αυτοκίνητο, τραυματίστηκε βαριά αλλά επέζησε.

Η βομβιστική επίθεση, η μοναδική τρομοκρατική ενέργεια που διατάχθηκε από ένα ξένο κράτος και διαπράχθηκε στο έδαφος των ΗΠΑ, είχε προκαλέσει αγανάκτηση στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Δεν υπήρχε καμιά αμφιβολία εδώ και πολλά χρόνια ότι η μυστική αστυνομία του Πινοσέτ βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία του Λετελιέρ, όμως τα νέα έγγραφα πιστοποιούν ότι ευθυνόταν προσωπικά ο άλλοτε δικτάτορας και κατόπιν πρόεδρος της Χιλής, που παρέμεινε στην εξουσία από το 1974 ως το 1990.

Ο πρώην δικτάτορας, ο οποίος απεβίωσε το 2006, δεν ανακρίθηκε ποτέ για τη δολοφονία. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής είχε καταδικάσει το 1995 σε ποινές κάθειρξης δύο στρατηγούς για την διαβόητη υπόθεση αυτή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...