Πολιτική

«Τρύπα» 2,099 δισ. στο ΙΚΑ παρά τις περικοπές- Θα «σπάσουν» τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ για να πληρώσουν συντάξεις

Μπορεί η κυβέρνηση με το ασφαλιστικό Κατρούγκαλο να έχει επιβάλει περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατάργηση ΕΚΑΣ, αυξημένη παρακράτηση εισφορών και συνολικά 11 «χτυπήματα» σε εκτοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους από το καλοκαίρι όμως το έλλειμμα του ΙΚΑ διπλασιάστηκε λόγω της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και της κάμψης των εσόδων.

Όπως αποκάλυψε η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ασφαλιστικό Ταμείο (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) το έλλειμμα «κλειδώνει» στα 2,099 δισ. ευρώ για το 2016 από 950 εκατ. ευρω πέρυσι με αποτέλεσμα το Ίδρυμα να ζητά να «σπάσει» ο κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) για να καλύψει μέρος της μαύρης τρύπας και να καταφέρει να πληρώσει συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα για επιχορήγηση αναμένεται να εγκριθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση του ΔΣ την Πέμπτη. «Παρά τους πρόσφατους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι τα έσοδα του ΙΚΑ πάνε καλά, το έλλειμμα του προυπολογισμού εκτοξεύεται στα 2,099 και καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έχει γίνει για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ – ΙΚΑ, Γιώργος Κυριακόπουλος .

Έρχεται τρίτο χτύπημα στις επικουρικές

Το τρίτο και φαρμακερό «χτύπημα» στις επικουρικές  θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς 25.000 συνταξιούχων στις 4 Οκτωβρίου. Στο φάσμα των περικοπών αυτή τη φορά θα μπουν οι συνταξιούχοι πρατηριούχοι  υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ), ο δικαιούχοι επικουρικών του τομέα  Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), του Τομέα Επικουρικής Ασϕάλισης Τεχνικών Τύπου (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.), οι συνταξιούχοι της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ)  και οι συνταξιούχοι της πρώην χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ). Κατά πάσα πιθανότητα - θα οριστικοποιηθεί  τις επόμενες ημέρες - η παρακράτηση των αναδρομικών δε θα αρχίσει από τις συντάξεις του Οκτωβρίου αλλά από το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, οι περικοπές για τους πρώην εργαζόμενους στην Εμπορική (που εισπράττουν ήδη επικουρική) αγγίζουν το 40%. Αντίστοιχες μειώσεις, της τάξης του 40% θα δουν οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, οι δικηγόροι και οι ναυτικοί. Οι συμβολαιογράφοι υπολογίζεται πως θα έχουν 25% «ψαλίδι» στις επικουρικές τους και οι τεχνικοί Τύπου 15-18%. Χωρίς μειώσεις θα δοθούν οι επικουρικές των πρώην χωροφυλάκων. Για την επόμενη πληρωμή του Νοεμβρίου παραπέμπεται ο επανυπολογισμός για αρτοποιούς του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΑ), τους δημοσιογράφους (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.) και τους συνταξιούχους της πρώην αστυνομίας πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ).

Τα αναδρομικά δύο έως τεσσάρων μηνών θα παρακρατηθούν με βάση την επέκταση της εγκυκλίου Χουλιαράκη και στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή ,όπως θα ορίζει η εγκύκλιος, κάθε δόση αναδρομικών «δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου  ποσού της μηνιαίας σύνταξης». Συνεπώς, η κάθε δόση για τα αναδρομικά των μειώσεων στις επικουρικές δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% της νέας επικουρικής σύνταξης. Θα υπάρχει ωστόσο ελάχιστο ύψος δόσης στα 50 ευρώ.

Σε σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη με τη συμμετοχή των διοικητών όλων των ασφαλιστικών ταμείων που θα προσαρτηθούν στον ΕΦΚΑ, παρουσία των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ενίσχυση των εσόδων του νέου φορέα. Ως πρώτο βήμα αποφασίστηκε η μεταφορά  από 1/1/2017 στο ΚΕΑΟ των οφειλών (άνω των 5.000 ευρώ) προς όλα τα ταμεία. Επιπλέον έχει δοθεί εντολή στις διοικήσεις να κάνουν απογραφή των περιουσιακών τους στοιχείων τα οποία θα μεταφερθούν στον ΕΦΚΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...