Κοινωνία

Το ΙΚΑ απέρριψε τη χρηματοδότηση από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΚΑΓΕ

Με ψήφους επτά υπέρ και εννέα κατά το διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ απέρριψε το αίτημα για επιχορήγηση του Ιδρύματος από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ΙΚΑ τονίζει ότι δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην πληρωμή των συντάξεων καθώς θα διέθετε την επιχορήγηση για την κάλυψη οφειλών προς τον ΕΟΠΠΥ.

Ωστόσο μετά το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ θα υποβάλλει αίτηση για επιχορήγηση ύψους 150 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ. Ο οργανισμός βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση καθώς τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 δις ευρώ προέρχονται από ασφαλισμένους που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Εκτός των ρυθμίσεων βρέθηκαν 67.863 οφειλέτες με ανεξόφλητες οφειλές ύψους ένα δισ. ευρώ.

Το ΙΚΑ σχολιάζοντας αναρτήσεις για τη διόγκωση των ελλειμμάτων παρά τις μειώσεις των συντάξεων, τονίζει ότι είναι συνήθης πρακτική τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης να καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και ότι το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ -ήδη γνωστό από το Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός-, βαίνει μειούμενο λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015.
Λόγω της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του, το Ίδρυμα δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα που είχε προϋπολογιστεί σε 2,1 δισ., εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2016 στα 800 εκατ ευρώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...