Αρχείο

Το απόλυτο χάος: Γονείς ξεκινούν καταλήψεις στα σχολεία- Φοβούνται μεταδοτικά νοσήματα λόγω προσφυγόπουλων - Με ραμαζάνι και Ρος Ασανά τα θρησκευτικά - Σε αντάρτικο καλεί Δήμαρχος (βίντεο)


Τα χειρότερα έρχονται: Σε δύο πυλώνες θα στηριχτεί η κυβέρνηση για τη  διάλυση της κοινωνίας. Πρώτον, αλλάζει ριζικά ο τρόπος διδασκαλίας των θρησκευτικών σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια καθώς τα παιδάκια θα διαβάζουν για το Ρος Ασανά, την αρχή της χρονιάς για τους Εβραίους, και το τέλος του Ramadan των μουσουλμάνων ενώ όπως είπε ο Υπουγός Παιδείας, παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί το 132ο Δημοτικό Σχολείο Γκράβας, όπου οι μαθητές προέρχονται από 17 πατρίδες.
Ο αναβρασμός είναι διάχυτος στην ελληνική κοινωνία: Λίγες μέρες πριν ξεσπάσουν έντονες αντιδράσεις για τις αποφάσεις συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Ωραιοκάστρου που αρνούνταν να ενταχθούν παιδιά προσφύγων σε σχολεία, ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης είχε καταγραφεί σε βίντεο να μιλά σε πολίτες και να τους προτρέπει να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους!

«Μου είπε ο κ. Τόσκας ότι φασιστικοποιώ την τοπική κοινωνία. Με είπαν ρατσιστή, με είπαν ξενοφοβικό. Δεν είμαι τίποτα από όλα αυτά, ξέρετε πολύ καλά ποιος είμαι. Τέτοιες τάσεις ούτε είχα, ούτε θα αποκτήσω όσο μεγαλώνω. Είμαι ο πιο δημοκρατικός. Μακριά από μένα αυτές οι ταμπέλες», ακούγεται να λέει ο κ. Γαβότσης πριν γίνει ο εξής διάλογος:

Δήμαρχος: Προσέξτε όμως, μιλάμε για έναν ιδιωτικό χώρο που σαν διοίκηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε. Μπορείτε να παρέμβετε εσείς…
Πολίτης: Πώς; Νόμιμα; Με ποιον τρόπο;
Δήμαρχος: Νόμιμα δεν υπάρχει.
Πολίτης: Άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια;
Δήμαρχος: Μπράβο, αυτό το είπες εσύ. Δεν το είπα εγώ.
Τα πρώτα σχολεία που δήλωσαν χθες ότι δεν πρόκειται να δεχθούν προσφυγόπουλα στα σχολεία, ήταν δύο δημοτικά σχολεία του Ωραιοκάστρου, με τους γονείς αλλά και τον δήμαρχο της περιοχής, να επικαλούνται υγειονομικά προβλήματα.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε τις δηλώσεις τους ακατανόητες και αντίθετες με τις αρχές αλληλεγγύης των Ελλήνων.

«Στα σχολεία του Δήμου Ωραιοκάστρου το 50% των μαθητών δεν έχει κάνει το εμβόλιο της φυματίωσης» ανέφερε στο protothema.gr ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων του 5ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου Γ. Κυρίτσης.

«Φτάσαμε σήμερα να μιλάμε για τα παιδιά των προσφύγων και από ό,τι ειπώθηκε και στο συμβούλιο οι χώροι διαμονής τους είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και μάλιστα έχουν δημιουργηθεί και πάρα πολλά κρούσματα φυματίωσης».

«Δεν μπορώ να δεχθώ σαν πολίτης, σαν γονέας την απόφαση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος είπε να δεχτούμε αυτά τα παιδιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ταυτόχρονα όταν εγώ πήγα το δικό μου το παιδί στο σχολείο να μου ζητάει ο διευθυντής να του παραδώσω το βιβλιάριο των εμβολίων. Στο πλαίσιο της ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών και αν πραγματικά θέλουμε να λέμε ότι βρισκόμαστε σε ένα κράτος δημοκρατικό ότι ισχύει για το δικό μου το παιδί το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα παιδιά των προσφύγων».

Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα από την εφαρμογή του προγράμματος, καθώς έχουν ήδη ληφθεί όλες οι απαραίτητες πρόνοιες.

«Είναι ακατανόητη αυτή η συμπεριφορά. Είναι σε αντίθεση με τη συμπεριφορά αγάπης, αλληλεγγύης, κατανόησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων -γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών- στη χώρα μας» τόνισε χθες ο υπουργός. «Τέτοια φαινόμενα πράγματι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά».

«Εμείς έχουμε πάρει όλα τα μέτρα. Τα παιδάκια, τα προσφυγόπουλα θα πάνε το απόγευμα σε τάξεις υποδοχής, θα είναι εμβολιασμένα, θα έχουν τους δασκάλους τους. Θέλουμε να παίξουν με τα παιδιά, τα Ελληνοπούλα σιγά σιγά και αργότερα θα ενταχθούν στις σχολικές αίθουσες. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αρνούνται οι γονείς τα παιδιά αυτά στον χώρο -όχι στις τάξεις μαζί με τα παιδιά τους- του σχολείου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Όλοι μαζί θα πρέπει να εξηγήσουμε ώστε να μην γίνει αντικείμενο μιας κομματικής αντιπαράθεσης το θέμα αυτό. Όλοι οι φορείς -και η Εκκλησία και οι δήμοι- θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα θέματα αυτά με τρόπο δημοκρατικό, με τρόπο ανοχής» πρόσθεσε ο κ. Φίλης και έφερε ως παράδειγμα το 132ο Δημοτικό Σχολείο Γκράβας, όπου οι μαθητές προέρχονται από 17 πατρίδες.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει:

-Για τις ηλικίες 4 έως 7 ετών, ίδρυση παραρτήματα νηπιαγωγείων εντός των κέντρων φιλοξενίας.

-Για παιδιά ηλικίας 7 έως 15 ετών δημιουργία ειδικών τάξεων υποδοχής σε σχολεία που γειτνιάζουν με κέντρα φιλοξενίας προκειμένου να μάθουν τα προσφυγόπουλα να μιλούν τα ελληνικά, αλλά και αγγλικά. Επίσης θα κάνουν εντατικά μαθήματα μαθηματικών και ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι τάξεις υποδοχής θα λειτουργούν σε απογευματινά ωράρια από τις δύο το μεσημέρι ως τις έξι το απόγευμα, με την προοπτική οτι τα παιδιά που θα μαθαίνουν τα ελληνικά να εντάσσονται αργότερα κανονικά στις πρωινές τάξεις. Παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη να συμμετέχουν κανονικά στα μαθήματα που δεν απαιτούν γνώση της ελληνικής γλώσσας (γυμναστική, μουσική, ζωγραφική) για να αφομοιωθούν γρήγορα στην κοινωνία του σχολείου.

-Για τα ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας 14-18 ετών, το ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ μαζί με την Διεύθυνση Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και άλλους φορείς θα εκπονήσουν το σχέδιο ένταξής τους, εφ’ όσον αυτά το θέλουν, στην τεχνική εκπαίδευση.

Το πιο δύσκολο εγχείρημα αφορά τα παιδιά από επτά έως δεκαπέντε ετών, με το υπουργείο να δίνει προτεραιότητα στα παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού με στόχο να αρχίσουν το σχολείο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

1.Το συνολικό κόστος για τη μετακίνηση των παιδιών από τους καταυλισμούς στις τάξεις υποδοχής των κοντινών σχολείων, για τους συνοδούς και για την καθαριότητα των σχολείων αγγίζει σχεδόν τα εννέα εκατομμύρια ευρώ και το υπουργείο δεν τα διαθέτει.

2.Δεν έχει προχωρήσει - είκοσι μέρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη του προγράμματος- η διαδικασία ενημέρωσης των γονέων των προσφύγων στους καταυλισμούς, αλλά και η διαδικασία ενημέρωσης των συλλόγων γονέων στα σχολεία, για να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι αντιδράσεις.

3.Είναι ακόμη άγνωστος ο αριθμός των προσφυγόπουλων που θα θελήσουν να ενταχθούν στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Υπολογίζεται ότι τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ελλάδα είναι περίπου 22.000 εκ των οποίων θεωρείται βέβαιο ότι πολλά θεωρούν την Ελλάδα προσωρινό τόπο διαμονής τους και δεν τους ενδιαφέρει η ελληνική γλώσσα και το ελληνικό σχολείο. Επίσης ο φόβος των γονέων τους για την ασφάλειά τους, θεωρείται ότι θα αποτρέψει πολλούς από την συμμετοχή, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να μειωθεί κατά πολύ.

4.Το πρόβλημα της μεταφοράς μαθητών από τα κέντρα φιλοξενίας σε γειτονικά σχολεία, δεν έχει ακόμη επιλυθεί καθώς και οι περισσότεροι δήμοι δείχνουν απροθυμία να συνεργαστούν, ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και οι διευθύνσεις εκπαίδευσης ανά την χώρα είναι πολύ αργές στις κινήσεις τους.

 

https://www.youtube.com/embed/eeqpefYzasc

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές