Πολιτική

Τί θα υποσχεθεί ο Α.Τσίπρας στη ΔΕΘ - Αυτή τη φορά θα τα υλοποιήσει;

Με το ποσό των 246 εκατομμυρίων ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες στο ταμείο και με την αίγλη από τη συνάντηση των ηγετών του ευρωπαϊκού νότου το Σάββατο στην Αθήνα, θα ανέβει στην ΔΕΘ, για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.

Εκεί όμως τελειώνουν τα καλά για την κυβέρνηση, αφού οι εξελίξεις στην οικονομία όπως δείχνουν και οι απαιτήσεις των δανειστών είναι ασφυκτικές και βάζουν νέες υποχρεώσεις για την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτική η ταραχή που προέκυψε χθες στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου ότι στο Eurogroup της Παρασκευής που θα εξεταστεί η πορεία του ελληνικού προγράμματος, δεν θα αποφασιστεί η εκταμίευση των υπόλοιπων 2,8 δισ. καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα.

Ειδικότερα το Eurogroup βάζει θέμα για την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες και όπως αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα του προέδρου του οργάνου, αν δεν είναι επαρκής η αποπληρωμή οφειλών (σε ύψος 80%), τότε δεν θα αποδεσμευτεί το 1,7 δισ. ευρώ από τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης που έχει υπολογιστεί για τον Σεπτέμβριο. Αλλά και το υπόλοιπο ποσό του 1,1 δις ευρώ, συνδέεται με μία άλλη έκθεση που αφορά  την πρόοδο στα 15 προαπαιτούμενα, με το Eurogroup να εστιάσει στις παρεμβάσεις για τις συντάξεις, τις αποκρατικοποιήσεις, τις παρεμβάσεις στην ενέργεια και την ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων.

Σε κάθε περίπτωση η σκιά του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης του 2014» και του «παράλληλου προγράμματος» του 2015 θα είναι βαριά και στη φετινή παρουσία του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι αντί για τις υποσχέσεις του, υλοποιεί ένα τρίτο και πιο βαρύ μνημόνιο. Στο πλαίσιο αυτό λέει το κυβερνητικό επιτελείο δεν θα πέσει στην παγίδα να πει μεγάλα λόγια, η ομιλία του θα κινηθεί σε τρεις άξονες: Απολογισμός κυβερνητικού έργου, περιγραφή του οδικού άξονα για έξοδο από την κρίση, εξαγγελίες για την ανάπτυξη και την ανακούφιση των κοινωνικά αδυνάτων. Το γενικό πνεύμα θα είναι ότι η έξοδος από την κρίση είναι κοντά, τα δύσκολα είναι πίσω.

Πάντως ο πρωθυπουργός δύσκολα θα ξεφύγει από την πεπατημένη των υποσχέσεων. Εκτός από το πώς θα μοιράζει τα 246 δισ. στους ασθενέστερους, το μενού της ΔΕΘ θα έχει και προσλήψεις στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε χθες ο κ. Τσίπρας έλαβε στα χέρια του και τα τελευταία στοιχεία για το δημόσιο, προκειμένου να ανακοινώσει από το βήμα του Βελλιδείου, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις εξαγγελθείσες προσλήψεις στο Δημόσιο στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Σύμφωνα με τους επιτελείς του η παρουσία του κ. Τσίπρα θα έχει δύο βασικά στοιχεία: το κοινωνικό και το οραματικό. Στο πρώτο θα ανακοινώσει μέτρα ενίσχυσης των κοινωνικά αδυνάτων ώστε να περάσει το μήνυμα ότι ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες η κυβέρνηση δεν χάνει την κοινωνική ευαισθησία της και ότι αυτό αποτελεί εγγύηση ότι η κοινωνική αναδιανομή του εισοδήματος θα είναι μεγαλύτερη όταν αυξηθεί η πίτα. Στο πλαίσιο αυτό θα επαναλάβει τη δέσμη μέτρων για την αναπλήρωση των απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι εξαιτίας των περικοπών στο ΕΚΑΣ. Αυτό πάντως περνά από την έγκριση των εταίρων που δεν είναι βέβαιη.

Όσο για το οραματικό σκέλος ο κ. Τσίπρας θα υποστηρίξει ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι κοντά, στο εξής ανοίγει μια νέα περίοδος για την οικονομία και για τη χώρα. Αυτό βέβαια, πάλι εξαρτάται από τους εταίρους καθώς περιλαμβάνει την αναθεώρηση του χρέους. Η κυβέρνηση πάντως το παίρνει σαν δεδομένο για να οικοδομήσει την υπόλοιπη αφήγηση που περιλαμβάνει ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, και εν συνεχεία τη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές μέχρι το καλοκαίρι του 2017.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...