Εκκλησία

Συνάντηση διαθρησκειακής επιτροπής Ρώσων ορθοδόξων και Καθολικών στην Ιταλία με κύριο θέμα την «Ουνία» στην Ουκρανία

Η συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας και του Βατικανού που  πραγματοποιείται από τις  16 έως 22 Σεπτεμβρίου 2016,  στην ιταλική πόλη του Chieti, αποτελεί το επίκεντρο  μιας σειράς από ζητήματα που  ταλανίζουν τις δύο εκκλησίες , αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Συζητήθηκαν και συνεχίζουν να συζητούνται  θέματα σχετικά με την «γενική έννοια της καθολικότητας»,  το  φλέγον ζήτημα  της «Ουνίας», καθώς και η κατάσταση στην ουκρανική  Καθολική Εκκλησία και πολλά άλλα.

Η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην συνάντηση στην ιταλική πόλη εκπροσωπείται  από τον πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας,  Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα.

Τονίζεται ότι η  προηγούμενη, ολομέλεια της Μικτής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στο Αμάν (Ιορδανία) το Σεπτέμβριο του 2014.

Το ρωσικό πατριαρχείο ανακοίνωσε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις των Καθολικών Επισκόπων στης Ουκρανίας δείχνουν την απροθυμία τους για διαθρησκευτική ειρήνη στην Ουκρανία, για  την διενέργεια ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων.

Ειδικότερα, ο  Αρχιεπίσκοπος των καθολικών στο Κίεβο Svyatoslav Shevchuk έδωσε μια έντονα αρνητική αξιολόγηση στην συνάντηση αυτή , και  ειδικά την  «ημέρα της εκχριστιανοποίησης της Ρωσίας» στα τέλη Ιουλίου, την περιέγραψε ως μια φιλο-ρωσική πολιτική δράση, ενώ τους  συμμετέχοντες του χαρακτήρισε  ως προπαγανδιστές της Μόσχας .

Με λίγα λόγια το ρωσικό πατριαρχείο θεωρείται ως άκρως εχθρικό για την καθολική εκκλησία της Ουκρανίας.

Πριν από αυτό ο Ουκρανός Ουνίτης Επίσκοπος επέκρινε την κοινή δήλωση του Πατριάρχη Κυρίλλου και του Πάπα Φραγκίσκου, στην οποία μεταξύ άλλων, γίνεται έκκληση για «τη συμφιλίωση με σκοπό  να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή μορφή  συνύπαρξης μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών .

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία από την δική της πλευρά πιστεύει ότι ο διάλογος ανάμεσα στις δύο εκκλησίες , διακόπηκε βίαια  με  υπαιτιότητα των  Καθολικών, και θα πρέπει  αμέσως να επανακινηθεί  ένας  νέος  .

Ο  γραμματέας που είναι υπεύθυνος για τις  διαχριστιανικές  σχέσεις του πατριαρχείου  Μόσχας ,  ιερομόναχος Stefan Igumnov, δήλωσε  στο RIA Novosti για την συνάντηση στην Ιταλική πόλη ότι,  κατά την εξέταση των θεμάτων  «εμφάνισε ιστορικό  έγγραφο  περί « μιας κοινής αντίληψης της Καθολικής Εκκλησίας , και της υπεροχής της κατά την πρώτη χιλιετία». 

Όπως υπενθύμισε ο Igumnov, το έγγραφο υιοθετήθηκε ως βασικό κείμενο στην προηγούμενη συνεδρίαση απο τους καθολικούς , στο Αμμάν της Ιορδανίας, εγείροντας την αντίδραση της ρωσικής πλευράς.

Υπενθυμίζει το ρωσικό άρθρο για την ιστορία, ότι το Οκτώβριο του 1596 οι επίσκοποι της   Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής του Κιέβου , με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Μιχαήλ (ως μέρος του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως) στο Συμβούλιο της Μπρεστ, αναγνώρισαν την υπέρτατη δικαιοδοσία του Πάπα.

Σε μια κοινή δήλωση τους,  οι ηγέτες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Βατικανού σημείωσαν ότι η "μέθοδος" της Ουνίας των περασμένων αιώνων, που περιλάμβανε τον διαχωρισμό των ορθόδοξων κοινοτήτων ( κανονικές και ουνίτες)  με την αποκοπή τους από την μητέρα-εκκλησία , δεν είναι πλέον ο ορθός τρόπος για την αποκατάσταση της ενότητας.

Επί του παρόντος Ουνίτες είναι  περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στη Δυτική Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

Οι Ουνίτικες Ανατολικές Καθολικές Εκκλησίες (με 18,2 εκατομμύρια πιστών, οι οποίοι ζουν κυρίως σε χώρες της Ευρώπης, και τις οποίες οι καθολικοί τις ονομάζουν συνήθως και “Ελληνοκαθολικές Εκκλησίες”.

Στη κατηγορία αυτή ανήκουν η Ουκρανική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Ουκρανία, την Λευκορωσία, τη Σλοβακία και στην Ουγγαρία)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ