Οικονομία

Στο «άψε σβήσε» οι Κινέζοι πήραν το έργο του εργοστασίου παραγωγής ρεύματος στην Φλώρινα από τους Ρώσους !

Ελλάδα και  Κίνα υπέγραψαν για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ενέργειας στην Φλώρινα – «Τους έφαγαν στην στροφή οι Κινέζοι».

Ενώ η χώρα μας ήταν σε συζητήσεις με την Ρωσία  για την κατασκευή ενός ηλεκτροπαραγωγού σταθμού με την ονομασία «Μελίτη ΙΙ» , οι Κινέζοι σαν πιο επιδέξιοι έμποροι που είναι έκλεισαν την «δουλειά» στο άψε σβήσε.    

Το ελληνικό κράτος μέσω της  ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ) και η κινεζική εταιρεία CMEC (China machine  Engineering Corporation)  υπέγραψαν  μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή της δεύτερης φάσης του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με χρήση καύσης άνθρακα "Μελίτη ΙΙ" κοντά στην πόλη της Φλώρινας, ανακοίνωσε το ελληνικό Υπουργείο ενέργειας ανέφερε, μεταδίδει το  RIA Novosti.

Το μνημόνιο αυτό ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη σύσταση κοινοπραξίας , η οποία θα προβεί στην υλοποίηση κατασκευής του δεύτερου σταδίου του  σταθμού  παραγωγής ενέργειας  καθώς και με την υλοποίηση επενδύσεων από την  κινεζική εταιρεία.

Η πρώτη φάση του σταθμού βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ηλεκτρογεννήτριας 450 MW με κόστος περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ανάπτυξη των κοιτασμάτων του λιγνίτη θα  φτάσει το 1 δις ευρώ.

Σύμφωνα με   πηγή στο RIA Novosti η ελληνική πλευρά δέχθηκε προσφορά  αρχικά  από την ρωσική εταιρεία Gazprom για  να συμμετάσχει  σε μια κοινοπραξία για την κατασκευή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού «Μελίτη ΙΙ», με  την δυνατότητα επένδυσης περίπου  800 εκατομμυρίων ευρώ .

Το κώλυμα  όμως που παρουσιάστηκε και αφορούσε αποζημίωση που ζητούσαν οι Ρώσοι για ακυρωθέν παλαιότερο έργο άλλαξε το όλο κλίμα συνεργασίας  . Εκεί κάπου  μπήκαν «σφήνα»  οι Κινέζοι και υπέγραψαν την συμφωνία με την Ελλάδα.

Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι ότι η Ελλάδα δέχεται «οικονομική επίθεση » από μια χώρα ( Κίνα)   η οποία θα κυριαρχήσει στον πλανήτη τα επόμενα χρόνια. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ