Κοινωνία

Σοκ! Πρώην σεκιουριτάς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καταδικάστηκε ως τζιχαντιστής

Είχε αναπτύξει σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, είχε ενταχθεί στο στρατό της Ευρώπης ως τζιχαντιστής-τιμωρός και συγκλόνισε με τη δολοφονία ενός εκ των πλέον σεβάσμιων ιμάμηδων στη Βρετανία. Ο Μοχάμεντ Σιίντι, ο οποίος εντάχθηκε στις τάξεις των εξτρεμιστών ισλαμιστών και σκότωσε τον 71χρονο ιμάμη, Τζαλάλ Ουντίν, ακολουθώντας τις τακτικές που εφαρμόζουν οι ομοϊδεάτες του τρομοκράτες, καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση από το δικαστήριο. Ωστόσο η περίπτωσή του εμπεριείχε ένα στοιχείο παραπάνω, το οποίο προκάλεσε τρόμο στην κοινωνία και ανησυχία στις αρχές. Ο 21χρονος άνδρας διατέλεσε για ικανό διάστημα μέλος της ομάδας περιφρούρησης ενός εκ των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών ομάδων στον κόσμο... της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο 71χρονος ιμάμης που δολοφονήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου


Στο άκουσμα της απόφασης, ο 21χρονος τζιχαντιστής, όπως αποφάνθηκε το δικαστήριο, αγκάλιασε με τα δύο χέρια το κεφάλι του και το κούνησε δεξιά-αριστερά σαν να μην πίστευε αυτό που του είχε συμβεί. Ο καθένας μπορεί να φανταστεί, αν ο δολοφόνος-τζιχαντιστής αισθανόταν απόγνωση, ποια θα είναι τα συναισθήματα των Βρετανών φιλάθλων, πολύ δε περισσότερο εκείνων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οποίοι συνειδητοποίησαν ότι ανάμεσά τους, υπήρχε ένας εν δυνάμει βομβιστής αυτοκτονίας, ή εκτελεστής, του Ισλαμικού Κράτους.

Η αντίδραση της οικογένειας του ιμάμη, τα μέλη της οποίας κάθονταν λίγες θέσεις πιο πίσω από τον δολοφόνο, ήταν δυναμική, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση των αστυνομικών. Η δολοφονία του Τζαλάλ Ουντίν σήμανε συναγερμό στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας, η οποία είχε πληροφορίες για μαζικές εκτελέσεις ιμάμηδων στη χώρα, από «μοναχικούς λύκους» του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μοχάμεντ Σιίντι που δολοφόνησε με το συνεργό του τον ιμάμη στο Ροτσντέιλ


Ο 21χρονος και ο συνεργός του, Αμπντούλ Καντίρ, χτύπησαν με σφυρί τον 71χρονο στη μέση του δρόμου, στη διαδρομή από το τέμενος, στο Ροτσντέιλ, στις 18 Φεβρουαρίου. Οι δολοφόνοι χτύπησαν ξανά και ξανά στο σώμα και στο κεφάλι τον ιμάμη, προκαλώντας μία λίμνη αίματος στο σημείο.

Ο Μοχάμεντ Σιίντι υποστήριξε ότι εκείνος ήταν απλώς ο οδηγός και ότι δεν γνώριζε τι ακριβώς είχε συμβεί. Ο συνεργός του, ο οποίος άλλοτε ονομαζόταν Τζον Λιούις, δεν δικάστηκε, διότι τρεις ημέρες μετά το έγκλημα, διέφυγε στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των βρετανικών υπηρεσιών, έχει ήδη περάσει τα σύνορα στη Συρία και έχει ενταχθεί στο στρατό του Ισλαμικού Κράτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ