Κοινωνία

Σε ρόλο... γυμνασιάρχη το ΔΝΤ: Μπλόκαρε τη διάταξη για τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία

Τρεις ώρες έμεινε με τους εκπροσώπους των θεσμών ο Νίκος Φίλης και η διάρκεια της συνάντησης έδειχνε πως υπάρχει εμπλοκή. Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας υπήρξε όντως εμπλοκή η οποία αφορά στη διάταξη του υπουργείου για τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία σύμφωνα με την οποία τα υπηρεσιακά συμβούλια μπορούν να εξετάσουν την καταχρηστικότητά τους.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ήταν η Ντέλια Βελκουλέσκου που ανέφερε στον υπουργό πως η διάταξη αυτή είναι αντίθετη προς τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και πως θα μπορούσε να αποτελέσει κακό προηγούμενο και για άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το ΔΝΤ ουσιαστικά απαίτησε την απόσυρση της διάταξης η οποία έχει ήδη ψηφιστεί και εφαρμόζεται και έτσι επί της ουσίας έχουμε μια ακόμη εκκρεμότητα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Τι προβλέπει η διάταξη για τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία:

Αιτιολόγηση απολύσεων από τον εργοδότη και έλεγχο της νομιμότητας και της καταχρηστικότητας των απολύσεων από τα υπηρεσιακά συμβούλια.
Υποχρέωση ιδιοκτητών να δηλώνουν τις εκτός ωρολογίου προγράμματος δραστηριότητες και τους εργαζομένους σ’ αυτές (σ.σ.: Εκπαιδευτικοί του σχολείου ή εκτός αυτού απασχολούνταν το απόγευμα σε ενισχυτική διδασκαλία στα βασικά μαθήματα και στις ξένες γλώσσες, σε αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες κ.ά.).
Υπαγωγή των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών στην εποπτεία του υπουργείου Παιδείας και των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων θα πρέπει να δηλώνουν τα τμήματα που διαθέτουν και τους εκπαιδευτικούς που απασχολούν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ