Κόσμος

Σαν την Κορέα: Χιλιάδες Ουζμπέκοι κλαίνε τον νεκρό πρόεδρο Ισλάμ Καρίμοφ

Καθισμένοι στην άκρη των δρόμων της Τασκένδης, εκατοντάδες χλιάδες Ουζμπέκοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα δάκρυά τους, στην κηδεία του επί 25 χρόνια προέδρου της χώρας.

Η κηδεία του Ισλάμ Καρίμοφ έγινε χθες και ο θάνατός του ανακοινώθηκε την ίδια ημέρα το πρωί. Ο πρόεδρος Καρίμοφ είχε τα ηνία της χώρας εδώ και 25 χρόνια. Νοσηλευόταν από τις 27 Αυγούστου, μετά από σοβαρή εγκεφαλική αιμορραγία.
Τα δάκρυα και οι θρήνοι των Ουζμπέκων, που θύμιζαν κάτι από Βόρεια Κορέα, αναμεταδόθηκαν ζωντανά από την κρατική τηλεόραση της χώρας.

Στρατιώτες μετέφεραν την σορό του προέδρου σε αεροπλάνο για να μεταφερθεί και να ταφεί στην γενέτειρα πόλη του, στα νότια του Ουζμπεκιστάν. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ παρέστη στην κηδεία, καθώς και ο πρωθυπουργός του Καζακστάν και ο πρόεδρος του Τατζικιστάν.
«Αν ο πρόεδρός μας ζούσε ακόμη δέκα χρόνια, το Ουζμπεκιστάν θα γινόταν αγνώριστο» δήλωσε ένας πολίτης στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. «Όταν μάθαμε τον θάνατό του, εγώ και όλη η οικογένειά μου, αρχίσαμε να κλαίμε, είναι μεγάλη απώλεια για το Ουζμπεκιστάν, έκανε τη χώρα μας ελεύθερη και αναπτυγμένη», πρόσθεσε.
Μπορεί οι οπαδοί του Καρίμοφ να επαινούν την σταθερότητα που επέφερε στη χώρα, αντίθετα, οι αντίπαλοί του τον καταγγέλλουν γιατί φυλάκισε και βασάνισε χιλιάδες αντιφρονούντες και νόθευε τις εκλογές. Ο Καρίμοφ μπόρεσε να παραμείνει πρόεδρος και μετά την ανεξαρτησία της χώρας από την Σοβιετική Ενωση το 1991. Από τότε επενεξελέγη τρεις φορές και το 2015 είχε πάρει 90% των ψήφων, σε μια εκλογική αναμέτρηση που είχε επικριθεί από τους διεθνείς παρατηρητές.
Στο εξής, το ερώτημα της διαδοχής του Ισλάμ Καρίμοφ βρίσκεται σε όλα τα χείλη. Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ο πρόεδρος της γερουσίας Nigmatilla Iouldache θα πρέπει να αναλάβει μεταβατικός πρόεδρος ως τις προσεχείς εκλογές. Αλλά στην πραγματικότητα, ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Chavkat Mirzioïev και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Roustam Azimov θεωρούνται φαβορί για τη θέση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ