Κοινωνία

«Πόρτα» από τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς στον Ρώσο υπ. Γεωργίας

Να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα αντικατάστασης των εισαγωγών φρούτων που σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τη δέσμευση ότι το κράτος θα αποδίδει πόρους σε αυτόν τον τομέα, κάλεσε και τους Έλληνες επιστήμονες και καλλιεργητές ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας, Σεργκέι Λβόβιτς Λέβιν, απαντώντας έτσι σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως μας είπε, λαμβάνοντας υπόψη τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της Ρωσίας και με την αντίληψη του γεγονότος ποια φρούτα είναι αποδοτικό να καλλιεργούνται στη ρωσική επικράτεια, ο κ. Λέβιν επισήμανε «προσκαλούμε όλους τους αλλοδαπούς ειδικούς, καλλιεργητές και επιστήμονες, να λάβουν μέρος στη διεύρυνση παραγωγής φρούτων στην Ρωσία, υπό συγκεκριμένους όρους κρατικής αρωγής».

Διευκρίνισε ότι ειδικά τα ροδάκινα και τα μήλα, αποτελούν προτεραιότητα στην επιταχυνόμενη ανάπτυξη παραγωγής που στοχεύουν στη ρωσική επικράτεια και τονίζοντας ότι στη Ρωσική Ομοσπονδία υπάρχει καλή επιστημονική και ερευνητική βάση, υπογράμμισε: «Στο Βόρειο Καύκασο και στην Κριμαία, υπάρχουν θαυμάσιες συνθήκες παραγωγής ροδακίνων. Οι ελληνικές τεχνολογίες και οι Έλληνες ειδικοί θα έχουν μεγάλη ζήτηση».

Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, ο ίδιος επισήμανε ότι δεν προβλέπεται για τον τομέα των φρούτων η επιδότηση που έχει τεθεί για την αμπελουργία, τονίζοντας μάλιστα: «Εξετάζεται η επιδότηση του επιτοκίου για τον τομέα των φρούτων». Σε κάθε περίπτωση πάντως σημείωσε, ότι ακόμα δεν έχει διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που απαιτείται, ώστε να καθοριστεί και η αρωγή του ρωσικού κράτους για κάθε παραγωγή στον τομέα των φρούτων.

Με τη φράση «ευχαριστούμε δεν μας ενδιαφέρει» ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, σύμβουλος για θέματα αγροτικής πολιτικής του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Λευτέρη Αυγενάκη και σύμβουλος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βέροιας «Venus Growers», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εμείς θέλουμε να πουλήσουμε τα ελληνικά δικά μας προϊόντα».

Συνέχισε μάλιστα λέγοντας: «Δηλαδή μας καλούν να τους βοηθήσουμε να παράξουν προϊόντα που εμείς εξάγουμε και να γίνουνε ανταγωνιστές μας»;

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ