Πολιτική

Πηγή της ΕΕ στο ΜΝΙ: Μετά τις γερμανικές εκλογές η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Στο απώτερο μέλλον και σίγουρα μετά τις γερμανικές εκλογές τοποθετούν διεθνείς αναλυτές τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κάτι που επιβεβαίωνεται και από ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο MNI.

Πηγή του πρακτορείου με γνώση της ελληνικής υπόθεσης δήλωσε πως η κατάσταση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να επιλυθεί παρά μόνο μετά τις γερμανικές εκλογές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή η ΕΕ δεν είναι πρόθυμη να μιλήσει για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παρά την ύπαρξη ανάγκης για κάτι τέτοιο.

Μάλιστα, το πρακτορείο αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εγείρει ανησυχίες ότι τα πολιτικά συμφέροντα επισκιάζουν τα οικονομικά συμφέροντα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη βάση αυτή τονίζει επικαλούμενο την ίδια πηγή πως η ΕΚΤ συμμερίζεται τις ανησυχίες του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία και το χρέος.

Σύμφωνα με το ΜΝΙ αξιωματούχοι της ΕΕ βλέπουν καθυστερήσεις στην δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και στην εκταμίευση των δόσεων που τη συνοδεύουν και στη βάση αυτή θέλουν να υπάρξουν «αυστηρές τεχνικές συνομιλίες» με την Ελλάδα κατά την προσεχή αξιολόγηση.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το σημερινό σχόλιο της Citgroup. Αναφέρεται στο Eurogroup (της περασμένης Παρασκευής) και στις καθυστερήσεις σε ότι αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς και στις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «υπήρξε μια γενική αίσθηση ότι δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο».

Τα 15 μέτρα, όπως τονίζει η Citi, περιλαμβάνουν ιδιωτικοποιήσεις, τη μεταρρύθμιση του τομέα της ενέργειας, την διακυβέρνηση των τραπεζών και την ίδρυση του οργανισμού εσόδων, και απαιτούνται για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ της υπο-δόσης που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Όπως επισημαίνει, το Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι «πιο κοντά από ποτέ» στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές για την ελάφρυνση του ελληνική χρέους και ότι αυτή η συμφωνία έχει καθυστερήσει λόγω της ρήξης μεταξύ του ΔΝΤ και της Ε.Ε, η οποία «δημιουργεί καθυστερήσεις στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών».

Η διαμάχη, όπως είπε, εμποδίζει επίσης και τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που θα έπρεπε να είχε ήδη συμβεί.

Όπως σχολιάζει η Citi, οι διαπραγματεύσεις γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα συνεχιστούν και μαζί με αυτές θα επιστρέψουν και οι διαμάχες μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.

Αντίθετα με ό,τι δηλώνει ο κ. Τσίπρας, είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει σύντομα συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνει η Citi, προσθέτοντας ότι αυτό συνεπάγεται μεγάλη καθυστέρηση στην απόφαση σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ