Εκκλησία

Πενήντα χιλιάδες Ορθόδοξοι Ρώσοι περιφέρανε τα λείψανα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη - Ο Άγιος που πολέμησε τους παπικούς (ΒΙΝΤΕΟ)


Στην Αγία Πετρούπολη  χθες πραγματοποιήθηκε μια τεράστια λιτανεία  από πενήντα και πλέον  χιλιάδες Ρώσους  για την  μεταφορά των λειψάνων του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι , αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Το 1724, ο αυτοκράτορας Πέτρος Α ', σύναψε  την συνθήκη της Nystad, διατάζοντας παράλληλα την μεταφορά  των λειψάνων  του Αλέξανδρου Νιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη.

Χθες , προς τιμήν αυτού του σημαντικού  γεγονότος  για την Ρωσική Ορθοδοξία  πραγματοποιήθηκε  μεγαλειώδης πομπή, η οποία έχει ήδη γίνει πλέον μια σημαντική παράδοση για την πόλη.

Οι άνω των  50.000 πιστών συγκεντρώθηκε πέριξ του καθεδρικού  ναού της Αγίας Τριάδος και με προπομπό  τα οστά του Αγίου  πραγματοποίησαν πομπή στην πόλη , ενώ υπήρχε και  πλήθος  εκδηλώσεων συμπεριλαμβανόμενης και στρατιωτικής παρέλασης.

«Η σωτηρία της Ορθοδόξου πίστεως  αποτελεί  σημαντικό παράγοντα για κάθε πολιτικό σύστημα,  γι 'αυτό όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πραγματικότητα ο Αλέξανδρος Νιέφσκι στηρίχθηκε σε αυτήν . « Στύλος και στήριγμα  αληθείας με βαθιά κληρονομική και ιστορική έννοια ο Αλέξανδρος κατάλαβε ότι ο κύριος κίνδυνος  για τον ίδιο  καθώς για τον  ρωσικό πολιτισμό  προέρχεται αποκλειστικά από την  Δύση και τους Λατίνους , και όχι τόσο από την  Ανατολή. Πρόκειται για ένα έναν ιδιότυπο τύπο δουλείας  που δεν αφορά το σώμα, αλλά  την ψυχή  από τους Λατίνους και η οποία απειλεί να νοθεύσει την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπου» γράφει ο  Ρώσος ιστορικός Γιώργος Βερνλάντσκυ.

Ο Αλέξανδρος Γιαροσλάβιτς «Νιέφσκι» (Алекса́ндр Яросла́вич Не́вский,  1221 - 14 Νοεμβρίου 1263) είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μεσαιωνικής Ρωσίας και άγιος της Ρωσικής Εκκλησίας. Υπήρξε ηγέτης της Δημοκρατίας του Νόβγκοροντ και κατόπιν ολόκληρης της Ρωσίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον ανατολικό σλαβικό κόσμο.

Ο ίδιος πίστευε ότι ο καθολικισμός αντιπροσώπευε μεγαλύτερη απειλή για το λαό του απ' ό,τι οι Τάταροι, που ενδιαφέρονταν μόνο για τη συλλογή φόρου υποτέλειας και δε νοιάζονταν να προσαρτήσουν τους υποτελείς τους ή να τους επιβάλουν άλλη θρησκεία. Εξάλλου ήταν ακόμα νωπές οι μνήμες της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους.

https://youtu.be/fQ67MLruexg

https://youtu.be/PCLtSviqXH0

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ