Εκκλησία

Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος: «Χωρίς την παρουσία της Εκκλησίας, ελληνισμός δε θα υπήρχε»

Το έργο της Εκκλησίας σε δύσκολους καιρούς ανέλυσε κατά το σημερινό του κήρυγμα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος που με σαφή τρόπο αναφέρθηκε σε όσους προσπαθούν με λόγια και έργα να αποδομήσουν την Εκκλησία.

Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είπε: «Αυτά που λέμε εδώ γίνονται αφορμή και για άλλες σκέψεις. Οι σκέψεις που γίνονται σήμερα είναι ξένες από το θέλημα του Θεού. Πατρίδα είχε και ο Χριστός. Και ως πατρίδα αγάπησε την Ιερουσαλήμ. Κι εκεί υπέστη το μαρτύριο. Αναπτύσσονται μερικές άλλες θεωρίες που λένε άλλα πράγματα. Γίνονται συνελεύσεις των κρατών για να βρουν τρόπου επικοινωνίας και καταπαύσεως των κινδύνων από συγκρούσεις και εμπόλεμες διεκδικήσεις. Εμείς έχουμε πικρή δοκιμασία από πολέμους και περιπέτειες. Στην πλειονότητα οι δάσκαλοι του Γένους κατά τη διάρκεια τη Τουρκοκρατίας ήταν λόγιοι στα εκκλησιαστικά θέματα. Δεν είναι υπερβολή, πως χωρίς την παρουσία της Εκκλησίας, ελληνισμός δε θα υπήρχε. Κι αν θα υπήρχε δε θα κατόρθωνε να οδηγηθεί σε νικηφόρο επανάσταση. Ηξεραν οι Τούρκοι γιατί δολοφόνησαν 20 Πατριάρχες».

Και συνέχισε: «Σήμερα ακούγονται διάφορα πράγματα και δεν μπορεί για προσωπικά συμφέροντα να ξεχνούμε την οφειλή έναντι των δικών μας ανθρώπων. Μιλώ για την πατρίδα αδιακρίτως. Μπορεί κάποιοι να μη θέλουν να είναι με την Εκκλησία. Οποιος δε θέλει δεν έχει δικαίωμα να διαστρεβλώνει την ιστορία ούτε ενδεχομένως να βρίσκει αφορμές για να εξουδετερώσουμε το μεγάλο έργο των προγόνων μας για την ελευθερία».

Να σημειωθεί πως στον Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντα εκκλησιάστηκε και ο πρόεδρος της «Νέας Δεξιάς», Φαήλος Κρανιδιώτης.

Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Παναγιωτάτου…

https://youtu.be/4ISWmqPqyW8

vimaorthodoxias.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης