Πολιτική

Οι κρυφές ασθένειες 6 εμβληματικών Αμερικανών προέδρων

Ο παροξυσμός που έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η υγεία της Χίλαρι Κλίντον δεν αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο στη χώρα, καθώς, παραδοσιακά, οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών φρόντιζαν να κρύβουν τις αδυναμίες και τις ασθένειές τους, σοβαρές ή όχι.

Ρόναλντ Ρήγκαν

Ο ίδιος ο Ρόναλντ Ρήγκαν παραδέχτηκε το 1994, τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη της δεύτερης θητείας του, ότι έπασχε από Αλτσχάιμερ, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι η νόσος τον είχε χτυπήσει από το 1987 αφού είχε «πιαστεί» να μην θυμάται ονόματα και να φαίνεται σε σύγχυση. Ο 70χρονος Ρήγκαν έπασχε επίσης, ήδη από το 1981, από λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και αργότερα καρκίνο του δέρματος.

Τζον Φ. Κένεντι

Ο πλέον πιο χαρισματικός πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζον Φ. Κένεντι, απείχε πολύ από την «τέλεια» εικόνα που έβγαζε προς τα έξω. Στα 43 του, ο Κένεντι υπέφερε από χρόνιους πόνους στην πλάτη, τόσο δυνατούς που δυσκολευόταν να στέκεται όρθιος, αλλά και από τον νόσο Άντισον, μια νόσο των επινεφριδίων. Για τα προβλήματά αυτά έπαιρνε συνεχώς αναλγητικά χάπια, στα οποία εν τέλει εθίστηκε. Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι πάθαινε συχνά κρίσεις πανικού.

Τζορτζ Ουάσινγκτον

Οι φήμες λένε ότι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, ένας από τους Πατέρες του αμερικανικού έθνους, είχε πρόβλημα με την οδοντοστοιχία του, σε τέτοιο βαθμό που αντικατέστησε όλα του τα δόντια αγοράζοντάς τα από σκλάβους. Ιδιαίτερη παραφιλολογία έχει αναπτυχθεί επίσης γύρω από τον θάνατό του. Ο 67χρονος Ουάσινγκτον ξύπνησε το βράδυ του Σαββάτου της 12ης Δεκεμβρίου 1799 μη μπορώντας να αναπνεύσει, να μιλήσει ή να καταπιεί. Οι τρεις γιατροί που τον επισκέφτηκαν τον υπέβαλλαν σε μια σειρά θεραπειών (όλες αποδεκτές την εποχή εκείνη), όπως η αφαίμαξη. Εν τέλει ο Ουάσινγκτον πέθανε από μεγάλη αιμορραγία.

Γούντροου Γουίλσον

Από τις πιο συγκλονιστικές περιπτώσεις πάντως είναι αυτή του Γούντροου Γουίλσον, ο οποίος στα μέσα της θητείας του, το 1919, υπέστη δύο εγκεφαλικά. Η τότε σύζυγός του, Έντιθ Γουίλσον, σε μια προσπάθεια να καλύψει την κατάσταση, ανέλαβε τα ηνία, παίρνοντας όλες τις αποφάσεις σχετικά με τις υποθέσεις του κράτους μαζί με τους υπουργούς της κυβέρνησης. Η Γουίλσον είχε φοιτήσει μόλις δύο χρόνια στο σχολείο.

Γκρόβερ Κλίβελαντ

Με δύο θητείες στο ενεργητικό του, ο μόνος Δημοκρατικός που εκλέχθηκε στην προεδρία την περίοδο τηςΡεπουμπλικανικής πολιτικής κυριαρχίας, έπασχε από αρθρίτιδα και προβλήματα στα νεφρά, ενώ η μεγαλύτερη απειλή στην υγεία του αποτέλεσε ο καρκίνος που είχε στο στόμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, η επέμβαση για την απομάκρυνση του καρκινώματος έγινε από 6μελή ιατρική ομάδα στο γιοτ ενός φίλου του, όπου, υποτίθεται ότι έκανε διακοπές για ψάρεμα. Το εμβληματικό μουστάκι που είχε ήταν αυτό που έκρυβε την παραμόρφωση από την εγχείρηση για το υπόλοιπο της ζωής του.

Φράνκλιν Ρούσβελτ

Ελάχιστες φωτογραφίες του που είναι στο αναπηρικό καροτσάκι κυκλοφορούν. Κι όμως ο Φράνκλιν Ρούσβελτ δεν μπορούσε να κάνει βήμα χωρίς αυτό, αφού ακόμα και σε επίσημες εκδηλώσεις, κατάφερνε με πολύ μεγάλο κόπο να στέκεται όρθιος και στηριζόμενος σε κάποιο έμπιστό του πρόσωπο. Ο ίδιος έλεγε στους δημοσιογράφους της εποχής ότι ακολουθούσε μια θεραπεία που θα του δώσει τη δυνατότητα να σταθεί στα πόδια του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ