Κόσμος

Ξεσηκώθηκαν οι Ιρανοί μετά τον αποκλεισμό τους από το προσκύνημα στη Μέκκα

Χιλιάδες Ιρανοί διαδήλωσαν σήμερα στην Τεχεράνη, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να τους αποκλείσει από το χατζ, το προσκύνημα στη Μέκκα, λόγω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Περίπου 64.000 Ιρανοί, οι οποίοι θα συμμετείχαν στο προσκύνημα που ξεκινά αύριο Σάββατο, δεν θα μπορέσουν να κάνουν το ταξίδι καθώς κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας για το θέμα αυτό.Ενώ ο «φραστικός πόλεμος» μεταξύ του σιιτικού Ιράν και της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας συνεχίζεται, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους, μετά την προσευχή της Παρασκευής, για να διαμαρτυρηθούν για τον αποκλεισμό τους.

«Οι Σαουδάραβες μπλοκάρουν τον δρόμο προς τον Αλλάχ, αυτό είναι έγκλημα και πρέπει να λογοδοτήσουν» δήλωσε ένας ιεροκήρυκας, ο Τζαβάντ Ζολφαγαρί, που συμμετείχε στην κινητοποίηση. Μεταξύ των συγκεντρωμένων ήταν πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και κρατούσαν πλακάτ όπου μεταξύ άλλων έγραφαν «Δεν θα συγχωρέσουμε ποτέ τη Σαουδική Αραβία».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της οργάνωσης του χατζ για το Ιράν, ο Σαΐντ Οχαντί, κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια των προσκυνητών, μετά το ποδοπάτημα που σημειώθηκε το 2015 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 2.300 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 464 ήταν Ιρανοί. Ο επίσημος απολογισμός που έχει ανακοινώσει η Σαουδική Αραβία είναι 769 νεκροί ενώ το Ιράν κάνει λόγο για τουλάχιστον 7.000.

«Πώς γίνεται να προσκαλείς 1,5 εκατομμύριο προσκυνητές και ούτε καν να σκέφτεσαι τα μέτρα ασφαλείας; Πέρσι σκοτώθηκαν 7.000 άνθρωποι από 39 χώρες Γιατί η Σαουδική Αραβία δεν προσκάλεσε τους αντιπροσώπους αυτών των 39 χωρών να καθίσουν όλοι μαζί και να μελετήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο»; διερωτήθηκε ο Οχαντί.

newsbeast

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ