Κόσμος

Ξεκίνησε η κηδεία του Σιμόν Πέρες- 70 πολιτικοί ηγέτες παρόντες (εικόνες)

Ξεκίνησε πριν από λίγο η κηδεία του πρώην προέδρου του Ισραήλ Σιμόν Πέρες υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς το «παρών» δίνουν σχεδόν 70 ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση ασφάλειας, ενώ για προληπτικούς λόγους έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις υπόπτων για την αποφυγή ταραχών.

Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων, είναι κι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούτ Αμπάς, που επισκέπτεται το Ισραήλ για πρώτη φορά, από το 2010.

Στην τελετή, θα εκφωνήσει λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με τα τρία παιδιά του Σιμόν Πέρες, αλλά και τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ισραήλ. Από την Ελλάδα έχει μεταβεί στο Ισραήλ για την κηδεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη πολιτικών ηγετών και επίσημων καλεσμένων:

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την άφιξή του στο Ισραήλ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ

Ο πρίγκιπας Κάρολος

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον

Οι μεγάλοι σταθμοί στη ζωή του Πέρες

  • 2 Αυγούστου 1923: Γέννηση στη Βισνέβα της Πολωνία (σημερινή Λευκορωσίας) του Σιμόν Πέρσκι, που θα πάρει αργότερα το εβραϊκό ψευδώνυμο Πέρες (Αετός).
  • 1934: Αφιξη στην Παλαιστίνη.
  • 1959: Εκλέγεται βουλευτής του Mapai, πρόδρομου του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ.
  • 1984-1986: Πρωθυπουργός κυβέρνησης εθνικής ενότητας Εργατικού Κόμματος-Λικούντ.
  • 1993: Εποπτεύει τις μυστικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης που θα οδηγήσουν στην υπογραφή των συμφωνιών του Οσλο.
  • 1994: Δέχεται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Γιτζάκ Ραμπίν και τον Γιάσερ Αραφάτ για τον ρόλο τους στην παλαιστινο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία.
  • 1995: Μετά την δολοφονία του Γιτζάκ Ραμπίν, στις 4 Νοεμβρίου 1995, ο Σιμόν Πέρες τον διαδέχεται στην ηγεσία της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος.
  • Ιούνιος 2007: Εκλέγεται πρόεδρος του Ισραήλ.
  • Ιούλιος 2014: Εννέα ημέρες πριν από τα 91α του γενέθλια αποσύρεται διακριτικά από την προεδρία, εν μέσω πολέμου στη Γάζα, μεταβιβάζοντας τις εξουσίες του στον Ρούβεν Ρίβλιν.
  • 28 Σεπτεμβρίου 2016: Ο Σιμόν Πέρες πεθαίνει στο Ραμάτ Γκαν.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...