Κόσμος

Νότια Αφρική: Αιματηρές συγκρούσεις για το υψηλό κόστος των διδάκτρων των πανεπιστημίων

Τουλάχιστον δύο φοιτητές τραυματίστηκαν σήμερα, όταν η αστυνομία της Νότιας Αφρικής επιχείρησε να διαλύσει μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το υψηλό κόστος των διδάκτρων των πανεπιστημίων, κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών και βομβίδων κρότου-λάμψης.

Η σημερινή ήταν η δεύτερη ημέρα των συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο Βιτβάτερσραντ ή «Βιτς» του Γιοχάνεσμπουργκ μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι τα δίδακτρα μπορεί να αυξηθούν κατά 8%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον πληθωρισμό που τρέχει με 5,9% φέτος.

Σύμφωνα με τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν τον κλοιό ασφαλείας που είχε αποκλείσει την είσοδο του πανεπιστημίου. Οι αστυνομικοί αντέδρασαν εκτοξεύοντας βομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, ενώ πυροβόλησαν τους συγκεντρωμένους με πλαστικές σφαίρες.

Τα ετήσια δίδακτρα των πανεπιστημίων στη Νότια Αφρική κυμαίνονται από 30.000 έως 60.000 ραντ (1.900-3.800 ευρώ), ανάλογα με το ίδρυμα. Μολονότι οι αρχές άφησαν ελεύθερα τα πανεπιστήμια να αποφασίσουν μόνα τους για την αύξηση που θα ζητήσουν φέτος, και μόνο το γεγονός ότι το ποσό θα αυξηθεί προκάλεσε την οργή των φοιτητών που απαιτούν δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους.

Παρά τις προόδους που έχουν επιτευχθεί μετά τον τερματισμό του απαρτχάιντ το 1994, οι οικονομικές ανισότητες παραμένουν μια πραγματικότητα μεταξύ της μαύρης πλειοψηφίας και της λευκής μειοψηφίας: για παράδειγμα, το ποσοστό ανεργίας είναι 28% στους μαύρους και 10% στους λευκούς Νοτιοαφρικανούς.

Πολλά πανεπιστήμια, όπως το Βιτς και εκείνο του Κέιπ Τάουν έχουν κλείσει λόγω των διαδηλώσεων.

Πέρσι, το κίνημα των φοιτητών είχε αναγκάσει την κυβέρνηση να «παγώσει» τις αυξήσεις των διδάκτρων για το σχολικό έτος 2015-16.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...