Κοινωνία

Με δόσεις το «μαχαίρι» στις επικουρικές -Μπροστά στον κίνδυνο των μηδενικών συντάξεων

Μετά την οργή που προκάλεσε η «σφαγή» στις επικουρικές συντάξεις, η οποία έφτασε- όπως παραδέχτηκε και ο υπουργός Εργασίας- στο 40%, αλλάζει ο σχεδιασμός για την παρακράτηση των αναδρομικών.

Μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν τον Οκτώβριο συνταξιούχοι στους οποίους δεν θα πιστωθούν χρήματα λόγω της επιστροφής των αναδρομικών που καταβλήθηκαν πριν την επιβολή των μειώσεων ο υπουργός Εργασίας αλλάζει τον νόμο έτσι ώστε να μπει πλαφόν στις κρατήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος, η μηνιαία παρακράτηση στις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για τους συνταξιούχους που έχουν υποστεί περικοπές στις συντάξεις τους δεν θα ξεπερνά το 10% του μεικτού «κουρεμένου» ποσού της νέας επικουρικής.

Η αναδρομική παρακράτηση θα γινόταν σε τρεις δόσεις αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο. Με τη ρύθμιση ωστόσο που προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας οι δόσεις επιμηκυνθούν ανάλογα με το ποσό της επιστροφής για τον κάθε συνταξιούχο και αυτό θεωρείται δεδομένο ότι «σκοντάψει» στις αντιδράσεις των δανειστών, καθώς η συμφωνία προβλέπει την υποχρέωση της κυβέρνησης να εξοικονομήσει από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων 375 εκατ. ευρώ το 2016-2017.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναδρομικές κρατήσεις αυτές αφορούν εκείνες τις επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα οι οποίες κόπηκαν μεοσταθμικά κατά 20% στις 2 Σεπτεμβρίου (περίπου 150.000 εκ των 800.000), αν και οι σχετικές μειώσεις έπρεπε να είχαν επιβληθεί από τον Ιούνιο του 2016, μιας και η αναπροσαρμογή τους προβλεπόταν από 1.6.2016 βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ