Κόσμος

Μεταναστευτικό και ασφάλεια τα κύρια θέματα της άτυπης Συνόδου των 27

Προπαρασκευαστικό χαρακτήρα θα έχει η άτυπη Σύνοδος των 27 αρχηγών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία) στην Μπρατισλάβα, εστιάζοντας στα θέματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας των πολιτών, δράττοντας επίσης την ευκαιρία για μια αποτίμηση των λαθών που έγιναν.

Σύμφωνα με Ευρωπαϊκές πηγές, η άτυπη Σύνοδος της Παρασκευής δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης ή να εξετάσει τους διαπραγματευτικούς στόχους με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά να γίνει μια εις βάθος συζήτηση για τα προβλήματα και τις προκλήσεις της Ένωσης.

Στόχος της Συνόδου είναι να βρεθεί μια νέα βάση επικοινωνίας και συζήτησης μεταξύ των αρχηγών της Ευρώπης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της μετά-Brexit Ευρώπης, αλλά και να μεταφερθεί η εικόνα στους πολίτες της ΕΕ πως οι αρχηγοί των κρατών «έλαβαν τα μηνύματα τους».

Ο αξιωματούχος των Βρυξελλών δήλωσε ξεκάθαρα αναφορικά με το ζήτημα της μετανάστευσης, πως ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τούσκ δεν θέλει να αντιμετωπίσει ξανά ένα «χάος αντίστοιχο του 2015» στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πως θα πρέπει να φανεί έμπρακτα από τα κράτη μέλη αλληλεγγύη.

Η ίδια πηγή τόνισε πως ο Πρόεδρος Τουσκ δεν προσβλέπει στην πλήρη συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών για την διαχείριση του προσφυγικού, αλλά θεωρεί πως υπάρχει η ευκαιρία να γίνει μια αρχή διαλόγου για την εύρεση συναίνεσης, πριν από την Σύνοδο της Ρώμης τον Μάρτιο του 2017 με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η άτυπη Σύνοδος της Μπρατισλάβας θα αποτελέσει την αρχή άλλων μελλοντικών άτυπων Συνόδων, όπως αυτή στη Βαλέτα της Μάλτας τον Ιανουάριο και της Ρώμης τον Μάρτιο του 2017, με σκοπό την χάραξη εκ νέου της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της επούλωσης των πληγών της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...