Αρχείο

Μεγάλο «χτύπημα – εκδίκηση» ετοιμάζουν οι τζιχαντιστές στην Ευρώπη για τον Αλ Αντνανί

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Όπως είναι φυσικό τα τρομοκρατικά χτυπήματα από τους τζιχαντιστές στην Ευρώπη έχουν πλέον γίνει μια μόνιμη απειλή. Ειδικά τώρα που βλέπουν να χάνουν την δυναμική τους στην Συρία και το Ιράκ, όπου υφίστανται μονίμως πλέον απώλειες, θέλουν να προκαλούν χτυπήματα αλλού, ώστε να συντηρούνται στην επικαιρότητα. Όμως στην συγκεκριμένη περίοδο έχουν και έναν επιπλέον λόγο να θέλουν να προκαλέσουν κάτι πολύ ηχηρό και γεμάτο εκδίκηση σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα. Είναι η απώλεια του νούμερο δύο του ισλαμικού κράτους, που εξόντωσαν με ειδική επιχείρηση drone οι αμερικανοί κοντά στο Χαλέπι.

Έτσι, ήταν πολύ δυνατό το χτύπημα στο ισλαμικό κράτος, που προκάλεσε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκοτώνοντας ουσιαστικά τον υπ’ αριθμόν 2 της ηγεσίας του, Αλ Αντνανί. Ο δολοφονηθείς τζιχαντιστής ήταν υπεύθυνος για τα ζητήματα προπαγάνδας, ενημέρωσης και πληροφοριακών – ψυχολογικών επιχειρήσεων.

Ουσιαστικά ήταν αυτός που πέρναγε προς τα έξω όλη την προπαγάνδα του ISIS. Υπήρξε το 2006 ο εξ απορρήτων του διαβόητου τρομοκράτη Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκαουί, του επικεφαλής της Αλ Κάϊντα στην Μεσοποταμία.

Σύμφωνα με το   «ειδησεογραφικό πρακτορείο» Amaq του ISIS ο Αμπού Μοχάμαντ αλ Αντνανί, εκπρόσωπος του ISIS και ένα από τα παλαιότερα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης, σκοτώθηκε στο Χαλέπι της Συρίας, ενώ επέβλεπε τις επιχειρήσεις εναντίον του Χαλεπιού». Το ISIS κατέχει εδάφη στην επαρχία του Χαλεπιού, αλλά όχι στην πόλη, όπου αντάρτες μάχονται εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Η εκδίκηση λοιπόν που ετοιμάζουν οι τζιχαντιστές σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, αν φυσικά πετύχει, θα είναι πολύ μεγάλη ειδικά σε ανθρώπινες απώλειες. Για το λόγο αυτό είναι σε εγρήγορση όλες οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης, τα κορυφαία διεθνή ινστιτούτα ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας καθώς και η Europol.

Φυσικά δεν βγαίνει τίποτα στη δημοσιότητα από όλες αυτές τις καταστάσεις ετοιμότητας και προετοιμασιών, ώστε να μην προκληθεί πανικός στον κόσμο. Πάντως το χτύπημα αναμένεται σύντομα ίσως και σε αριθμό εβδομάδων ή μηνών.

Οι ανησυχίες των υπηρεσιών μυστικών πληροφοριών, σύμφωνα με πηγές στελεχών τους, εντοπίζονται κυρίως σε τέσσερις χώρες. Στις χώρες αυτές, που δεν ανήκει η Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση καθόσον τα αποτρεπτικά μέτρα είναι δύσκολο να προβλέψουν όλους τους πιθανούς στόχους.

Υποψήφιοι εκτελεστές βρίσκονται ήδη σε πληθώρα χωρών και μπορούν να ενεργήσουν είτε με το μοντέλο Μπακλατάν και Ζάβεντεμ είτε μεμονωμένα (μοναχικοί λύκοι). Για το θέμα μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, υφίσταται και απόρρητη Βρετανική μελέτη που συντάχθηκε και έχει εκτιμήσεις για τα νέα χτυπήματα.

Θεωρούμε ότι, το ευχάριστο τουλάχιστο για την χώρα μας είναι ότι δεν βρισκόμαστε μέσα στις τέσσερις υποψήφιες, αλλά όμως πιθανώς να διακινηθούν και από Ελλάδα οι υποψήφιοι τρομοκράτες, για αυτό τον λόγο εξάλλου όπως ήδη γράψαμε πρόσφατα, έρχονται ειδικοί της Europol στην Ελλάδα και την Ιταλία και πιάνουν δουλειά σε συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας στα hot spot νησιών και εσωτερικού.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...