Κόσμος

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ συνεργάζονται στενά για την αποκατάσταση και διατήρηση των θρησκευτικών χώρων

«Η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, των αρχαιολογικών και  θρησκευτικών χωρών , είναι  πολύ σημαντική  για την ανάπτυξη της Κύπρου καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου , η οποία " σφύζει" από πολιτιστικό πλούτο», τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης σύμφωνα με δημοσίευμα .

Ο Κύπριος υπουργός μίλησε για αυτό το θέμα σε ένα διεθνές συμπόσιο στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι  της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

Σκοπός του ήταν η αποκατάσταση και διατήρηση των θρησκευτικών μνημείων και τόπων λατρείας, και διοργανώθηκε από το Επιστημονικό  Τεχνικό  Επιμελητήριο  (ΕΤΕΚ) Κύπρου  και Ελλάδος (ΤΕΕ)  , υπό την παρουσία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κκ. Θεόφιλου , στην Λευκωσία.

Ο κ. Δημητριάδης είπε «ότι η διαχείριση του πολιτιστικού πλούτου επηρεάζει τόσο την πολιτική και κοινωνική ζωή, ενώ  μέσω της ενσωμάτωσης της ιστορικής γνώσης στην καθημερινή ζωή των πολιτών, ενισχύεται η ταυτότητα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο».

Ως εκ τούτου, συνέχισε   ο ίδιος «λαμβάνοντας υπόψη το πολλαπλό ρόλο της πολιτιστικής κληρονομιάς στη σύγχρονη κοινωνία, πιστεύω ότι η προώθηση του πολιτισμού και των υποστηρικτικών του ενεργειών, θα ενισχύσει  τον ρόλο αυτό  και θα πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα».

Στην ομιλία του, ο Κύπριος υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής είπε ότι η εταιρική σχέση μεταξύ ΕΤΕΚ ( Κύπρου) και του ΤΕΕ (Ελλάδος) έχει ως στόχο να αναδείξει το ρόλο και τη συμβολή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς , με σκοπό την  ανάπτυξη της  ευρύτερης περιοχής της  Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αυτή η εποικοδομητική πρωτοβουλία με την εκδήλωση  αυτή  σημείωσε,  θα ακολουθήσει  αυτήν που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο με τη συμμετοχή της Ένωσης Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών του Ισραήλ.

"Αυτή η τριμερής συνεργασία επιβεβαιώνει με τον πιο πρακτικό τρόπο, την  βούληση των τριών χωρών για μια πολυεπίπεδη συνεργασία σε καίριους τομείς όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η ενέργεια, η έρευνα, το περιβάλλον, κλπ, η οποία οδηγεί σε σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για κάθε χώρα»,  πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ΙΙΙ, δήλωσε ότι η θρησκευτική αρχιτεκτονική εκφράζει απόλυτα τη βαθιά σχέση ανάμεσα στη θρησκεία και την καρδιά της ανθρώπινης ύπαρξης  σε συνδυασμό με τις  φιλοδοξίες της ανθρωπότητας, και της καθημερινής ζωής των σύγχρονων ανθρώπων.

Σημείωσε ότι η πρωτοβουλία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων,  αφορά κυρίως στην πραγματοποίηση μιας μελέτης για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του Ιερού κουβούκλιου του Παναγίου Τάφου,   και υπογραμμίζει το ρόλο της Εκκλησίας στην προστασία και στην προώθηση της θρησκευτικής κληρονομιάς των λαών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα των Χριστιανών.

Σε επιστολή  του που διάβασε ο Επίσκοπος  Νεαπόλεως  Πορφύριος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος είπε ότι η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ ΕΤΕΚ και ΤΕΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική  τόσο για την Κύπρο όσο και για την  Ελλάδα.

"Η συνεργασία αυτή θα θέσει τα θεμέλια για μια  ανεξάρτητη ανάπτυξη που είναι τόσο απαραίτητη για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», είπε ο ίδιος στην επιστολή του.

Κύπρος και  Ελλάδα, πρόσθεσε, ως μέλη της ΕΕ θα είναι σε θέση να διαδραματίσουν  ένα πολύ σημαντικό ρόλο, χρησιμοποιώντας στενές σχέσεις τους και τη συνεργασία τους με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Λίβανο.

http://cyprus-mail.com/2016/09/01/cyprus-greece-israel-cooperate-restoration-preservation-religious-sites/?

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ