Κοινωνία

Καραμούζης στο Reuters: Ρεαλιστικός στόχος η μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 10 δισ. ευρώ ετησίως

Γρήγορη και αποτελεσματική λύση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ζητά ο πρόεδρος της Eurobank, Νίκος Καραμούζης, προειδοποιώντας, ωστόσο ότι μαζικές εξαναγκαστικές πωλήσεις δανείων σε πολύ χαμηλές τιμές θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά όφελος.

Με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ο κ. Καραμούζης, σημειώνει ότι «η σημερινή πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες δεν συνίσταται στην κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά στην ισχυρή θέληση των διοικήσεων για την εκκαθάριση των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων» και υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας ενός κατάλληλου μηχανισμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επισημαίνει ότι οι μαζικές εξαναγκαστικές πωλήσεις σε πολύ χαμηλές τιμές θα προκαλέσουν ζημιά και διευκρινίζει:

«Μία τέτοια πολιτική σίγουρα θα εγείρει ερωτήματα για την κεφαλαιακή επάρκεια, θα προκαλέσει εκροή καταθέσεων, θα επιμηκύνει τα capital controls και θα θέσει εμπόδια στην πρόσβαση των τραπεζών στην αγορά» .

Οι τράπεζες έχουν θέσει ως ρεαλιστικό στόχο τον περιορισμό των προβληματικών δανείων κατά τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνβια και όπως είπε «θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όλες οι πιθανές μέθοδοι για την την επίτευξη βιώσιμων λύσεων».

Επιπλέον προτείνει τη δημιουργία μίας «bad bank», με τη στήριξη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ιδιωτών επενδυτών, για τα μεγάλα εταιρικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ