Πνευματικά ωφέλιμα

Κάτω απ’ τα δένδρα

Ευλογημένη η βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του αγίου Πνεύματος…

ακούγεται σε κάθε μικρό ή μεγάλο παλατάκι του Θεού, αιώνες τώρα, σε Κυριακές ξεχωριστές, σε μεγάλες γιορτές και καθημερινές , σε πανηγύρεις σεμνές, σε σαρακοστές σιωπηλές και στα χειμωνιάτικα σαραντάμερα.

Ευλογημένη η Βασιλεία!

Το αναγνωρίζουν άραγε οι υπήκοοι του Βασιλείου Του, ή ζουν στο κοσμικό τους βασίλειο!;

Σε κάθε θεία λειτουργία, άλλη μια μέρα προστίθεται στον δικό μας βασιλικό χρόνο, ολόδική Του, από τον πρωινό όρθρο μέχρι την επόμενη ανατολή.

Με την θεία λειτουργία σε όσους το επιθυμούν έρχεται πρόθυμα η εξουσία Του, εδώ κάτω στη γη’ αρχίζει το  ανθρώπινο έργο, ανόθευτο από λογισμούς,κορεσμένο από
Χριστό,προσανατολισμένο σε άγιες και αθάνατες πράξεις!

Όλοι χαίρονται το έλεός Του, και ζητούν να καταλαγιάσει ο πόνος, εκτός απ’ αυτούς που τα ξέρουν όλα, και κυρίως του διπλανού τους " τ’ άπλυτα και απόρρητα". Ο Φαρισαίος ο "κανονικός" που γίνεται αιρετικός, γιατί του λείπει η τάξη της Αγάπης! Μην κάθεσαι εδώ, πάρε ένα δος μου δύο, εδώ είναι εκκλησία, δεν είναι το σπίτι σου….μια λίστα από "διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλον", μια σειρά από χαντάκια που τα κρατούν στο χέρι για να σε ρίξουν μέσα με σπρωξιά, ούτε καν προσποιούμενοι τους ελευθερωτές!!

Ευλογημένη η Βασιλεία!

Εδώ μέσα υπάρχει η νομοτέλεια της Αγάπης, βασιλεύει ο κανονισμός που έχει ένα όνομα, Χριστός!

Δεήσεις, σε ένδειξη αδυναμίας μας, ότι είμαστε ζυμάρι ακανόνιστο, ακατέργαστος πηλός, χωρίς τη θεία παρέμβαση και ευσπλαχνία!! Εάν μη οικοδομήσει Κύριος εις μάτην κοπίασαν οι οικοδομούντες..και εάν μη φυλάξει Κύριος εις μάτην ηγρύπνησεν ο φυλάσσων, διδασκαλία ψαλμική και υπερσύγχρονη!

Ψάλλει ο ιερέας, δέεται,αινεί, δοξολογεί,και όσο ακούγεται η φωνή του, τόσο της ησυχίας ο χάρτης ξετυλίγεται μπροστά μας!

Φέρνει τον Χριστό δίπλα μας, πολύ κοντά μας,και σε πολλούς έτοιμους ή πανέτοιμους Τον μεταφέρει μέσα τους’ έρχεται ολόσωμος στην αγία λαβίδα, εκεί ανάμεσα στα δένδρα του παραδείσου, μέσα στην αδελφική αγρυπνία, –όχι   διακονική προπέτεια-, μεταξύ των εγγύς και των μακράν ακολουθούντων στον σύντομο Γολγοθά και στην Ανάσταση!

Ο Χριστός στον Ναό Του, κάτω απ’ τα δένδρα, στο φυσικό Του σπίτι, και μέσα στο άγιο ποτήρι, πληγωμένος και σκεπασμένος όπως πάντα, μέχρι να συσσωματωθεί με τον ιερέα κοινωνό και συνεχιστή Του ,και μέχρι να τον Χριστοποιήσει όλως…
Χρόνος διαμονής, όσο κρατάει ίσως μια Κυριακή, μια σαρακοστή, όσο καίει ο νους και η καρδιά απ’ την αδιάλειπτη προσευχή, και μέχρι ίσως να φτάσουν τα βήματά του στην ουράνια ζωή’ τόσο ίσως κρατήσει η Χριστοποίηση ενός θνητού σε σώμα και ψυχή!

Μετά φόβου Θεού , πίστεως και Αγάπης…προσέλθετε..

Κι έρχεται ένας δικαιωμένος  στα μάτια του κόσμου και καμαρωτός δια τας " εννόμους" πράξεις, δορυφορούμενος από το τυπικό, έχει περάσει την δίκη της εξομολόγησης και νιώθει …περήφανος  που είναι "καθαρός"..και το βάζει στα πόδια ο Χριστός αφού βλέπει   ένα είδωλο Του  φουσκωμένο απ’ την πρωτιά!!

Έρχεται το παιδί με λαχτάρα να πάρει Χριστό!

Έρχεται ο παραδοσιακός, γιατί το "σηκώνει η μέρα".

Προσέρχεται κόσμος θολωμένος για να βρει την διαύγεια.

Έρχεται ο κουρασμένος να βρει την ανάπαυση.

Έρχεται ο δακρυσμένος για να χαμογελάσει!

Φτάνει κι ο απροετοίμαστος να συμμετάσχει στο Δείπνο’ ίσως τότε αισθανθεί ότι ο Κύριος εστί αγαθός και αυτός ανάξιος και ρυπαρός!!

Του Δείπνου Σου του Μυστικού σήμερον Υιέ Θεού κοινωνών με παράλαβε….

Έρχεται με αποσκευές, την πίστη την αγάπη και τον φόβο του Θεού,
έτοιμος για ένα μικρό ταξίδι ακόμη στα καθημερινά,
ή…για ένα μεγάλο στα αιώνια’
όχημα πάντα ο Χριστός,

αλλά και αφετηρία

…και τέρμα!

Ιωάννα Ιωαννίδου

 iliaxtida.wordpress.com

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...