Κόσμος

Η HRW κατηγορεί την Ελλάδα για τις συνθήκες διαβίωσης των «ασυνόδευτων» παιδιών στην χώρα μας

Οι ελληνικές αρχές εντοπίζουν ασυνόδευτα παιδιά και τα μεταφέρουν σε ειδικά κέντρα, τα οποία για την ΜΚΟ HRW θεωρούνται ως υπερπλήρη και ότι έχουν ανθυγιεινές συνθήκες, αναφέρει η  έκθεση που δημοσιεύθηκε .

Η 27 σελίδων έκθεση αναφέρει , «Γιατί τα κρατάτε εδώ; »: Τα ασυνόδευτα παιδιά που κρατούνται στην Ελλάδα, αναφέρει η έκθεση είναι μία πράξη κατά παράβαση του διεθνούς και του ελληνικού δικαίου.

Τα παιδιά αυτά , σύμφωνα με την έκθεση διαβιούν  σε ανθυγιεινές συνθήκες, μαζί με   ενήλικες στα αστυνομικά τμήματα και τα κέντρα κράτησης, στα οποία έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

Η  έκθεση βασίστηκε  σε συνεντεύξεις με 42 παιδιά που είχαν τεθεί υπό κράτηση, καθώς και από επισκέψεις σε δύο αστυνομικά τμήματα και δύο κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα.

«Οι ελληνικές υπηρεσίες  κρατούν τα παιδιά σε τέτοιους χώρους  για την δική τους προστασία, αλλά το να είναι  κλειδωμένα μέσα  σε έναν  περιορισμένο και βρώμικο  χώρο είναι το τελευταίο πράγμα που αυτά τα παιδιά χρειάζονται», δήλωσε η Ρεμπέκα Ρίντελ ,  συνεργάτης στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

refugee_513_355

«Μιλάμε για παιδιά που είναι όλα μόνα τους και τα οποία  εγκατέλειψαν τη χώρα τους. Η Ελλάδα και η ΕΕ πρέπει να κάνουν  καλύτερη δουλειά δίνοντας σε αυτά τα ευάλωτα παιδιά τη φροντίδα που χρειάζονται και αξίζουν», καταλήγει η ίδια.

Οι ελληνικές αρχές έχουν εντοπίσει  περισσότερα από 3.300 ασυνόδευτα παιδιά κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2016. Ο  νόμος στην χώρα μας αναφέρει ότι τα  ασυνόδευτα παιδιά μπορούν να τεθούν υπό κράτηση για 25 ημέρες εν αναμονή της μεταφοράς τους σε ένα κέντρο , και για έως  45 ημέρες σε πολύ λίγες  περιπτώσεις.

Η Human Rights Watch κατηγορεί την Ελλάδα  ότι τα παιδιά αυτά  συχνά κρατούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με μέσο όρο παραμονής  τις 40 ημέρες .

Το πρόβλημα έχει γίνει οξύτερο μετά τις σημαντικές νέες αφίξεις προς τα ελληνικά νησιά, ενώ πάνω από 160.000 άνθρωποι έφτασαν κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2016,  και το κλείσιμο των συνόρων προς τα βόρεια.

Έλληνες ειδικοί εκτιμούν ότι η  συγκεκριμένη οργάνωση ΜΚΟ , θα έπρεπε αντί να κατηγορεί,  να δώσει συγχαρητήρια στην ελληνική αστυνομία που έσωσε τόσες χιλιάδες παιδιά σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Για τα υπόλοιπα θα πρέπει να απευθυνθεί στην ΕΕ για την χορήγηση των απαιτούμενων κονδυλίων που λείπουν από την χώρα μας τόσο πολύ  .

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές