Κόσμος

Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε στους Ιρανούς να πάνε για προσκύνημα στη Μέκκα -Τι συμβαίνει με τις δύο χώρες

Ο πόλεμος των λέξεων ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία κλιμακώθηκε λίγες ημέρες πριν από τη έναρξη του προσκυνήματος στη Μέκκα, από το οποίο έχουν αποκλεισθεί φέτος οι ιρανοί πιστοί.

Οι τελευταίες σφοδρές επιθέσεις ήρθαν σήμερα από τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί και τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κάλεσε τους μουσουλμάνους να ενωθούν «για να τιμωρήσουν» τη Σαουδική Αραβία για τα «εγκλήματά» της, ενώ ο Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η «καταραμένη οικογένεια» δεν αξίζει να διαχειρίζεται τους ιερούς τόπους του ισλάμ.

«Οι χώρες της περιοχής και του ισλαμικού κόσμου οφείλουν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να επιλύσουν τα προβλήματα και να τιμωρήσουν τη σαουδαραβική κυβέρνηση», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος. «Εάν το πρόβλημα με τη σαουδαραβική κυβέρνηση περιοριζόταν στο χατζ (το προσκύνημα στη Μέκκα), θα μπορούσε να βρεθεί κάποια λύση. Ομως, δυστυχώς, η κυβέρνηση αυτή, με τα εγκλήματα που διαπράττει στην περιοχή και με την υποστήριξή της στην τρομοκρατία, χύνει το αίμα των μουσουλμάνων στο Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και βομβαρδίζει τις γυναίκες και τα παιδιά της Υεμένης», είπε.

Η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία κορυφώθηκε όταν δεν έγινε δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για τη συμμετοχή των Ιρανών στο φετινό προσκύνημα στη Μέκκα, μετά το σοκ που προκλήθηκε τον περασμένο χρόνο όταν 2.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους περισσότεροι από 450 Ιρανοί, έχασαν τη ζωή τους στο τεράστιο ποδοπάτημα.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε τον Μάιο το Ριάντ για «σαμποτάζ», ενώ η σαουδαραβική πλευρά απέρριψε τις ιρανικές απαιτήσεις.

Πέραν της διένεξης για το προσκύνημα, το σιιτκό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία επιδίδονται εδώ και χρόνια σε ένα πόλεμο δι΄αντιπροσώπων για την επέκταση της επιρροής τους, κυρίως στις συρράξεις της Συρίας και της Υεμένης, ενώ αναμετρώνται σε όλους τους περιφερειακούς πολέμους.

Εχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από τον Ιανουάριο με πρωτοβουλία του Ριάντ μετά την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση εξέχοντος σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία.

Σήμερα, ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα συγχωρήσει ποτέ το αίμα των μαρτύρων του προσκυνήματος, τη στιγμή που το Ιράν κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για ανικανότητα στη διαχείρηση του χατζ.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια που οι ιρανοί πιστοί δεν θα συμμετάσχουν στο προσκύνημα στη Μέκκα.

Πριν από τον Χασάν Ροχανί, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε τις σαουδαραβικές αρχές για «φανατισμό» απαντώντας στον μεγάλο μουφτή της Σαουδικής Αραβίας που είχε δηλώσει ότι οι ιρανοί δεν είναι μουσουλμάνοι.

«Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο ισλάμ των Ιρανών και των περισσότερων μουσουλμάνων και το ισλάμ του εξτρεμιστικού φανατισμού που ο ουαχαμπίτης ιερωμένος και οι σαουδάραβες κύριοι της τρομοκρατίας ακολουθούν», απάντησε ο ιρανός υπυοργός Εξωτερικών.

Οι μοναρχίες του Κόλπου έσπευσαν να υποστηρίξουν το Ριάντ και κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι επιδιώκει την πολιτικοποίηση του προσκυνήματος.

Οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου απορρίπτουν τις διαδοχικές δηλώσεις ιρανών αξιωματούχων κατά του σαουδαραβικού βασιλείου, οι οποίες περιλαμβάνουν κατηγορίες και ισχυρισμούς τελείως αντίθετους με τις αξίες του ισλάμ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Αμπντελατίφ Ζαγιάνι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...