Κόσμος

Η Κίνα σε επιφυλακή λόγω ανάπτυξης των ινδικών πυραύλων BrahMos (βίντεο)


Ο ινδικός στρατός έχει ήδη αναπτύξει τέσσερα συντάγματα υπερηχητικών πυραύλων cruise BrahMos στα βορειοανατολικά της χώρας, προκαλώντας το κινεζικό στρατό, καθώς βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Θιβέτ.

Διαρκούσης της θητείας του νυν πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόδι, η Ινδία έχει αναπτύξει στο κρατίδιό της του Αρουνάτσαλ Πραντές στα βορειοανατολικά της χώρας, τέσσερα συντάγματα ενσωματώνοντας 100 υπερηχητικούς πυραύλους cruise BrahMos, ενισχύοντας την ανησυχία της Κίνας, σύμφωνα με την ψηφιακή έκδοση της ινδικής εφημερίδας «Hindustan Times».
Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας κατήγγειλε αμέσως την εγκατάσταση προειδοποιώντας παράλληλα, για τον κίνδυνο και τονίζοντας ότι αυξάνει τις εντάσεις επί μιας παλαιάς εδαφικής διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών.

Οι πύραυλοι BrahMos που κατασκευάστηκαν από κοινού από την Ινδία και την Ρωσία «έχουν δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν στα βουνά και μπορούν από το Αρουνάτσαλ Πραντές να απειλήσουν τις επαρχίες Γιουνάν και την Αυτόνομη Περιφέρεια του Θιβέτ, από την άλλη πλευρά των συνόρων», σύμφωνα με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας, ενώ τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι το μέτρο αυτό «υπερβαίνει τις συνήθεις απαιτήσεις για την αυτοάμυνα της Ινδίας».
Τα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι η ανησυχία της Κίνας δεν φαίνεται να συνδέεται με τα τωρινά χαρακτηριστικά του πυραύλου BrahMos με μέγιστο εύρος μόνο 290 χιλιόμετρα, αλλά αυτό που ανησυχεί το Πεκίνο είναι ότι κάποιες λαθραίες τροποποιήσεις του πυραύλου θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγαλύτερη απειλή.

Σήμερα η μέγιστη ταχύτητα αυτών των πυραύλων φτάνει τα 3.400 χλμ/ώρα, αλλά αναμένεται η νέα έκδοση του υπερηχητικού BrahMos, που επί του παρόντος βρίσκεται υπό κατασκευή, η οποία αναμένεται να έχει, σχεδόν, τη διπλάσια ταχύτητα από το τωρινό μοντέλο. Το νέο μοντέλο υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο εντός των επομένων 5-7 ετών.

https://www.youtube.com/embed/cUVMsuLW2EE

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ