Κόσμος

ΕΕ: Η συμφωνία TTIP μπορεί να επανέλθει με νέο όνομα

Το ενδεχόμενο να επανέλθει στο προσκήνιο η υπερατλαντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (TTIP) ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την οριστικοποίηση του «ναυαγίου» των διαπραγματεύσεων με την παρούσα μορφή της.

Όπως έγινε γνωστό από κύκλους της ΕΕ, για όσο διάστημα παραμένει στην προεδρία των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, είναι αδύνατη η συνέχιση των συνομιλιών. Από τους ίδιους κύκλους, αναφέρθηκε ότι η συμφωνία, με την παρούσα μορφή της, «πέθανε».

Ωστόσο, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Reinhold Mitterlehner δήλωσε ότι «υπάρχει ελπίδα να επανέλθουμε στις συζητήσεις, με ένα διαφορετικό όνομα», μετά τις αμερικανικές εκλογές. «Οι διαπραγματεύσεις για την ελεύθερη ζώνη εμπορίου γινόταν μέχρι σήμερα πίσω από κλειστές πόρτες», πρόσθεσε ο Αυστριακός πολιτικός, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις ηγεσίες που συμμετείχαν στις «μυστικές συζητήσεις».

Ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας κατέκρινε τους έως τώρα χειρισμούς, λέγοντας πως «χρειαζόταν μία νέα αρχή ή ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις». Το σύνολο, ωστόσο, των Ευρωπαίων υπουργών άφησαν αιχμές εναντίον της αμερικανικής ηγεσίας, την οποία «φωτογράφισαν» ως υπεύθυνη για το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...