Κόσμος

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Ισραήλ ενόψει της κηδείας του Σιμόν Πέρες (εικόνες)

Την Τετάρτη πέθανε η ιστορική προσωπικότητα του Ισραήλ Σιμόν Πέρες σε ηλικία 93 ετών και δεκάδες ηγέτες από όλον τον κόσμο καταφτάνουν για να παραστούν σήμερα στην κηδεία του. Σύμφωνα με το BBC έχει στηθεί τεράστια επιχείρηση για την ασφάλεια όλων των παρευρισκόμενων κι έχουν ήδη γίνει «προληπτικές συλλήψεις».

Μεταξύ των ηγετών είναι και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς που θα επισκεφθεί το Ισραήλ για πρώτη φορά από το 2010. Ως διαπραγματευτής για την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης- PLO ήταν μεταξύ των ανθρώπων που υπέγραψαν τις συμφωνίες του Όσλο το 1993, για τις οποίες ο Πέρες τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης τον επόμενο χρόνο μαζί με τον Γιάσερ Αραφάτ και τον Γιτζάκ Ράμπιν.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμό Παλαιστίνιο αξιωματούχο που μίλησε στο ΑΡ, ο Αμπάς θέλησε να στείλει «ένα δυνατό μήνυμα στον ισραηλινό λαό πως οι Παλαιστίνιοι θέλουν την ειρήνη και εκτιμούν τις προσπάθειες που καταβάλλουν άνθρωποι όπως ο Σιμόν Πέρες».

Ωστόσο εκπρόσωπος της Χαμάς κάλεσε τον Αμπάς να ανακαλέσει «την απόφασή του να παραστεί στην κηδεία του εγκληματία Σιμόν Πέρες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει στην τελετή, μαζί με τα τρία παιδιά του Πέρες και τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την  ισραηλινή αστυνομία, 8000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός καθώς χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να παραστούν στη κηδεία- για την οποία ο ίδιος ο αποθανών άφησε λεπτομερή σχεδιασμό.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας έκανε λόγο για «επιχείρηση πρωτοφανούς κλίμακας».

Η κηδεία θα είναι το μεγαλύτερο τέτοιο γεγονός στο Ισραήλ μετά την κηδεία του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν που δολοφονήθηκε το 1995.

Ο Πέρες υπέστη εγκεφαλικό και πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 93 ετών.

PERES2PERES4PERES6PERES8PERES10

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ